A japán kormány azt akarja, hogy a hadserege aktívabb legyen nemzetközi szinten

külföld
2015 május 11., 14:52
comments 109

A japán kormány bővíteni akarja a hadsereg mozgásterét. Abe Sinzó japán miniszterelnök a héten terjeszt a parlament elé egy olyan törvényjavaslatot, ami lazítana azokon a szabályokon, amiket még a második világháború utáni amerikai megszállás alatt vezettek be a japán hadserek tevékenységének korlátozására.

A törvény egyszerűbbé teszi, hogy a japán védelmi erők logisztikai segítséget nyújtsanak más hadseregeknek és nemzetközi békefenntartó missziókban vegyenek részt. Továbbá kibővítené azokat a területeket, ahol a japán egység bevethetőek és azt is engedélyeznék, hogy a világháború óta először megvédjék a szövetségeseiket.

Japán biztonságpolitikai elemzők szerint ezzel Japán eltávolodik a katonai semlegesség felől, hogy aktívabban járulhasson hozzá a nemzetközi biztonsághoz. Így Japán előtt megnyílik az lehetőség, hogy az USA mellett szorosabban együtt tudjon működni Ausztráliával, Indiával vagy más olyan dél-ázsiai szereplőkkel, akik próbálják ellensúlyozni Kína katonai felemelkedését. (The Washington Post)

(Címlap: AFP / Yoshikazu TSUNO)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.