Sosem akartak még ennyien lelépni az országból

demográfia
2015 május 11., 15:35
comments 679

A TÁRKI áprilisi adatai szerint a 90-es évek eleje óta nem akartak még annyian kivándorolni az országból, mint 2015-ben. A célországok már nem olyan meglepőek. A legtöbben Németországba költöznének, majd szorosan jön utána Ausztria és az Egyesült Királyság. Viszont azt látni, hogy ezeknek az összsúlya egyre csökken, tehát a világ más részei egyre jobban jönnek fel.

photo_camera A migrációs szándék alakulása a tervezett migráció időtávja szerint, 1993-2015 (%) Forrás: TÁRKI Monitor- és Omnibusz-felvételek, 2010–2015

Míg 2014-ig valamennyivel csökkent a külföldön munkát vállalni akarók aránya, idén ez is elérte a 2011-es csúcsot.

A kutatás szerint az átlagosnál nagyobb mértékben gondolnak a kivándorlásra

  • a férfiak,
  • a munkanélküliek,
  • a fiatalok,
  • a szavazási hajlandóságot nem mutatók,
  • a roma származásúak
  • és a bérelt lakásban élők.

(TÁRKI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.