25 alapkezelő menedzser többet keres az Egyesült Államokban, mint az ország összes óvodai tanára együttvéve

2015 május 17., vasárnap 6:45
184

A szegénység felszámolásáról beszélve kedden Barack Obama elejtette el ezt a megjegyzést a Georgetown Egyetemen. A Washington Post szakblogja pedig utána ment, hogy igaza volt-e az elnöknek. A jelek szerint igen.

A legfrissebb elérhető statisztikai adatok a 2011-2012-es amerikai tanévről szólnak, e szerint az országban 158 ezer óvodapedagógus dolgozott ekkor, átlagosan fejenként 53480 dollárt keresve. Forintban mostani árfolyamon ez kicsit több mint 14 millió forint.

Ehhez képest az alapkezelők vezetői? A legfrissebb elérhető statisztika 2014-es, e szerint a 25 legsikeresebb hedge fund menedzser 11,62 milliárd dollárt keresett ebben az évben. Ami ráadásul a szektor legrosszabb éve volt saját bevallásuk szerint a válság kitörése óta.

Azaz ők huszonöten (mind férfiak, persze), fejenként 464 millió dollárt kerestek átlagolva. Forintosítva ez kicsit több mint 124 milliárdos bevétel. Tényleg van különbség.

Érdekesség, hogy a középiskolai tanárok összességénél már nem kerestek többet, de ehhez az is kell, hogy az országban összesen 1,5 millió középiskolai tanár dolgozzon. Ők átlagosan 56643 dollárt keresnek, ami éves szinten 870 milliárd dolláros kiadást jelent az államnak.

Hogy ezek a horrorisztikus jövedelemkülönbségek hogyan hatnak egy társadalom működésére, arról rengeteg szó esik mostanában. Nemrég írtunk mi is hosszasan arról, miért nem egészséges a kapitalizmus szempontjából sem mindez, ezt esetleg érdemes még elolvasni, ha akkor nem tették volna meg.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt