25 alapkezelő menedzser többet keres az Egyesült Államokban, mint az ország összes óvodai tanára együttvéve

gazdaság
2015 május 17., 06:45
comments 184

A szegénység felszámolásáról beszélve kedden Barack Obama elejtette el ezt a megjegyzést a Georgetown Egyetemen. A Washington Post szakblogja pedig utána ment, hogy igaza volt-e az elnöknek. A jelek szerint igen.

A legfrissebb elérhető statisztikai adatok a 2011-2012-es amerikai tanévről szólnak, e szerint az országban 158 ezer óvodapedagógus dolgozott ekkor, átlagosan fejenként 53480 dollárt keresve. Forintban mostani árfolyamon ez kicsit több mint 14 millió forint.

Ehhez képest az alapkezelők vezetői? A legfrissebb elérhető statisztika 2014-es, e szerint a 25 legsikeresebb hedge fund menedzser 11,62 milliárd dollárt keresett ebben az évben. Ami ráadásul a szektor legrosszabb éve volt saját bevallásuk szerint a válság kitörése óta.

Azaz ők huszonöten (mind férfiak, persze), fejenként 464 millió dollárt kerestek átlagolva. Forintosítva ez kicsit több mint 124 milliárdos bevétel. Tényleg van különbség.

Érdekesség, hogy a középiskolai tanárok összességénél már nem kerestek többet, de ehhez az is kell, hogy az országban összesen 1,5 millió középiskolai tanár dolgozzon. Ők átlagosan 56643 dollárt keresnek, ami éves szinten 870 milliárd dolláros kiadást jelent az államnak.

Hogy ezek a horrorisztikus jövedelemkülönbségek hogyan hatnak egy társadalom működésére, arról rengeteg szó esik mostanában. Nemrég írtunk mi is hosszasan arról, miért nem egészséges a kapitalizmus szempontjából sem mindez, ezt esetleg érdemes még elolvasni, ha akkor nem tették volna meg.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.