A Saul fia nyerte a nemzetközi kritikusok díját Cannes-ban

FILM
2015 május 23., 15:48
comments 598

A  zsűri a hivatalos versenyprogramba meghívott 19 film közül, de a nemzetközi zsűritől függetlenül választotta ki a szerintük legjobb filmet.  Az Auschwitzban játszódó magyar versenyfilmnek ítélt FIPRESCI-díjat szombaton, egy nappal a hivatalos díjkiosztó előtt adták át. A világ több száz filmkritikusát tömörítő szervezet díjáról egy kilenctagú nemzetközi zsűri döntött, amelyben Mario Abbade Neto brazil elnök mellett Franciaország, India, Egyiptom, Dánia, Hongkong, Nagy-Britannia és Törökország vezető filmkritikusai foglaltak helyet. A filmről itt írtunk részletesen.

A FIPRESCI-díjat tavaly Richard Linklater nyerte el a Sráckorért (Boyhood), de korábban megkapta már Roman Polański, Michael Haneke, Pedro Almodóvar, Kim Gidok és Jean-Luc Godard is.

A díjátadón Nemes László nagyon nagy örömnek, büszkeségnek és megtiszteltetésnek nevezte, hogy első szereplését Cannes-ban a világ minden tájáról meghívott külföldi kritikusok ilyen jól fogadták. Hozzátette, hogy  a kritikai elismerés azért nagyon fontos, mert új megközelítésű alkotásról van szó, s számára az a legfontosabb, hogy minél többen megnézzék a Saul fiát.

A Saul fia forgatókönyvét Nemes Jeles László és Clara Royer írta, a film producere Sipos Gábor és Rajna Gábor volt. A főszerepeket Röhrig Gézán, Molnár Levente, Urs Rechn és Zsótér Sándor alakítják.

A film a magyar mozikban június 11-től lesz látható.

(MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére a közelmúltban a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg felületeinken. Ebben közösségként együttes a felelősségünk, a mienk kiemelt. Amíg újragondoljuk a teendőinket, nem minden cikkünk alatt lehet kommentelni. Egyszersmind kérjük és köszönjük, ha nem csak szabályzatunk betűjének, de a szellemének betartása felett is segítetek őrködni.

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt