Az amerikai titkosszolgálat ezentúl nem gyűjthet metaadatokat

Elbukott a Freedom Act névre keresztelt törvényjavaslat az amerikai szenátusban. Ez a javaslat, neve ellenére valójában az amerikai lehallgatószolgálat, az NSA jogosítványainak fenntartásáról szólt volna:

bár a terrorellenes Patriot Act leginkább törvénysértő záradékát, az amerikai polgárok hívásadatainak korlátlan gyűjtését és elemzését megtiltotta volna, a törvény többi záradékának hatályát meghosszabbította volna.

A Freedom Actet a képviselőház nagy többséggel szavazta meg, de a szenátusban első körben elbukott, mert a republikánus többség vezetője, Mitch McConnell inkább az eredeti törvény meghosszabbításán ügyködött. Erre azonban esélye sem volt, így vasárnapra összehívott egy újabb ülést, amin már a Freedom Actről szavaztatta volna a szenátorokat.

Itt lépett közbe Rand Paul, a republikánusok egyik elnökjelölt-esélyese, aki a párt libertariánus szárnyának vezéreként elkötelezett híve az egyéni szabadságjogoknak, így elkötelezett ellensége az amerikaiak törvénytelen, vagy legalábbis megkérdőjelezhető értelmű és legalitású tömeges lehallgatásának. Paul procedurális érvekkel akadályozta meg a törvény szavazásra bocsátását, így végül a szenátorok nem is szavazhattak a javaslatról.

Így viszont ma éjfélkor lejár a Patriot Act lehallgatásokat és adatgyűjtést engedélyező záradékainak hatálya.

Paul ezzel célt ért, ő ugyanis azt akarta, hogy a Patriot Act meghosszabbítása helyett - és a Freedom Act lényegében a Patriot Act meghosszabbítása lett volna, ezért is lehetett megakadályozni az elfogadását - új törvényt kelljen alkotni a lehallgatásokról. Mivel a képviselőházban most eléggé lehallgatásellenes a hangulat, az biztos, hogy az új törvény sokkal szigorúbb megkötésekkel engedélyezheti majd csak azt.

A győzelem nem teljes:

a Patriot Act hatályban maradó rendelkezéseit lehet úgy értelmezni, hogy a titkosszolgálat belepréselje eddigi gyakorlatát, azaz akár minden maradhatna is a régiben, de maguk a titkosszolgálatok is belátták, hogy a most hatályukat vesztő rendelkezésekben szabályozott adatgyűjtések közül

  • a metaadatok tömeges gyűjtésének nincs értelme;
  • a másik két opcióval pedig eddig is alig éltek.

(Via The Daily Beast)