Megpróbálták elmagyarázni, hogy miért kerül kétszer annyiba a margitszigeti úszóvébé

POLITIKA
2015 június 01., 06:23
comments 151

Szerdán, a Magyar Közlönyben megjelent kormányhatározatból derült ki, hogy két hónap alatt megduplázódott a 2017-es vizes világbajnokság rendezési költsége. Hogy mi magyarázza a költségek ilyen mértékű növekedését, az rejtély.

Rejtély, amit csak fokozott az, hogy a kormány és szervei megpróbálták elmagyarázni.

  • Lázár János miniszter szerint a 2022-ig esedékes licenszdíjakat kell korábban befizetni;
  • Giró-Szász András kormányszóvivő szerint valójában a beruházás bővülése magyarázza a költségek növekedését;
  • Ezzel szemben a valóság az, hogy minden beruházás eleve is része volt a tervnek, kivéve a Duna-parti sétányok;
  • A Duna-parti sétányokat viszont nem a vébé költségvetésének terhére újítják fel.

És amikor már azt hiszi, hogy ennél zavarosabb már nem lehet, érkezik az építtető-beruházó Magyar Nemzeti Vagyonügynökség magyarázata, ami szerint

semmilyen költségnövekedés sem történt.

Semmilyen. Költségnövekedés. Sem. Történt. Az, hogy 24,5 milliárd helyett 49 milliárdba kerül valami, az

nem változás.

A két összeg ugyanaz.

24,5=49

Félreértés volt csupán, a különbözet "a nettó és a bruttó számok összekeveréséből adódhat", ami logikus, mert a nettó árra ugye rárakódik az áfa 27 százaléka, ami máris mindent megmagyaráz, mert

24,5x1.27=49.

Ha nem hiszi, számoljon utána. Mondjuk márciusban még a 24,5 milliárdról állították, hogy az a rendezés összköltsége, amiben a létesítményfejlesztések és a rendezés is benne van.

Mindezek alapján egyesek már úgy gondolják, hogy valaki direkt hazudta el - "tudatosan alulkalibrálta" - a valós költségeket, hogy könnyebb legyen megszerezni a tervhez a kormány hozzájárulását. (Via Népszabadság)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.