Angela Merkelt megtámadta "egy állat"

Angela Merkelt még egy állattámadás sem riasztotta el a mezőktől.AFP PHOTO / MANDEL NGAN

Bár a német hatóságok 23 ezer (23 000!!!) rendfenntartó mozgósításával készültek, végül semmilyen zavargás nem zavarta meg a G7 bajorországi csúcstalálkozóját. A tüntetők végül mindössze 3-400-an voltak, és inkább csak piknikeztek egyet a bajor alpokban.

A legnagyobb izgalom így Angela Merkel és David Cameron közös fotózásán volt, amiről Merkel egyszercsak elrohant. Merkelt valami - a német sajtó enigmatikus leírása szerint "egy állat" - megcsípte.

Látványos zavargások hiányában a csúcstalálkozó tán legfontosabb momentuma a vendéglátó Merkel és Barack Obama közös reggelije - sör és perec, ahogy azt Bajorországban illik - volt. Németország és az Egyesült Államok viszonya tavaly mélypontra jutott a megfigyelési botrány miatt: Angela Merkel kicsit zokon vette, hogy az ő telefonját is lehallgatták. A két vezető most igyekezett meggyőzni egymást a másik fontosságáról.

Obama szerint

a német-amerikai viszony "a világtörténelem egyik legerősebb szövetsége",

ami ugyan túlzásnak tűnik, de Obama nem győzte hangoztatni. "Nagyon hálásak vagyunk a barátságukért, elválaszthatatlan szövetségesként állunk egymás mellett Európában és a világban" - mondta.

Merkel kevésbé volt szemérmes, ő azt mondta, hogy

"bár időről időre eltér dolgokban a véleményünk, az Egyesült Államok még mindig barátunk és társunk",

amire Obama egy gyenge bőrgatyás poénnal válaszolt.

Fejlemény még, hogy az idei párizsi klímacsúcs előtt, a legfejlettebb országok közül utolsóként a nagy klímamegállapodás kerékkötőjének tartott Japán is bejelentette, hogy milyen vállalásokat hajlandó tenni a globális klímakatasztrófa megelőzése érdekében. Japán azt vállalná, hogy 2030-ra a 2013-ashoz képest 26 százalékkal csökkentené szennyezőgáz-kibocsátását. Ez perspektívába helyezve azt jelenti, hogy míg az EU 1990-es kibocsátási szintjéhez képest 40 százalékkal mérsékelné kibocsátását 2030-ra, Japán 1990-hez képest csak 17 százalékkal. (Via Politico Playbook)