Az orvosi marihuána legalizálásától nem ugrott meg a füvező fiatalok száma az Egyesült Államokban

Egészségügy
2015 június 16., 15:17
comments 104

A most megjelent eredmények nem titkoltan még a kutatókat is meglepték. 1996 óta 23 amerikai államban engedélyezték a marihuána orvosi használatát, Coloradóban, Washingtonban, Alaszkában, Oregonban és DC körzetében pedig ma már a rekreációs használat is legális. A változtatásoknak egyrészt volt egy világos pozitív oldala: marihuána-fogyasztásért végre ezeken a helyeken nem kell senkinek értelmetlenül börtönbe vonulnia. Ugyanakkor viszont sokan féltek attól, hogy a változtatások hatására megugrik majd a fogyasztók száma, főleg a fiatal korosztály körében.

Ennek járt utána a Columbia Egyetem kutatója, Deborah Hasin által vezetett projekt most. És 24 év adatait átvizsgálva több mint egymillió kamaszkorú fiatalról, azt találták, hogy alaptalanok voltak a félelmek. Tanulmányuk az egyik legismertebb orvosi lapban, a Lancet Psychiatry-ban jelent meg, és fő állításuk az, hogy azokban az államokban, ahol engedélyezték az orvosi használatot, már eleve magasabb volt a marihuánát fogyasztó fiatalok aránya, viszont a törvényi változás után ez a szám nem ugrott meg.

photo_camera AFP PHOTO/Raul ARBOLEDA

Akkor sem találtak emelkedést, amikor elkezdtek individuális szempontokat, (mint például életkor, etnikai háttér, magán- vagy állami iskola) beemelni az adatok elemzésbe.

Ugyanakkor az persze nem jó hír, hogy ezekben az államokban eleve sok fiatal füvezett, ugyanis a fiatalkori marihuánafogyasztás kifejezetten nem egészséges, több ismert, hosszútávú káros hatása is lehet a fejlődő szervezetben a rendszeres fogyasztásnak. Ezért most a kutatásnak arrafele kell fordulnia, hogy milyen tényezők befolyásolják azt, hogy a fiatalok fűhöz nyúlnak.

Azt is tapasztalták, hogy a kutatásban vizsgált legfiatalabb, nyolcadikos korosztály esetében a marihuána kipróbálásának aránya még csökkent is az orvosi legalizáció után, aminek eredménye lehet akár az is, hogy kevésbé tekintettek már rekreációs szerként, onnantól hogy az orvosilag engedélyezve volt. De persze az is lehet, hogy időközben a szülők lettek tudatosabbak, és többet megtettek, hogy gyermekük ne próbálja ki idejekorán a füvet. (Guardian)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.