Mi van?!? Itt már senkit sem lehet megalázni?

INTERNET
2015 június 16., 19:15
comments 332
  • Bár itthon nem különösebben népszerű, a Reddit a világ egyik leglátogatottabb oldala.
  • Az Egyesült Államokban a 10., világviszonylatban a 30. helyen vannak.
  • A site leegyszerűsítve egy online fórum, az emberek a legkülönbözőbb témákról beszélgetnek egymással, osztanak meg képeket, cikkeket, videókat, stb.
  • A Reddit híres arról, hogy relatív kevés szabályt ír elő a felhasználóknak.
  • Úgy néz ki, hogy ezen most valamennyit változtatnak.

Június 10-én nagyon fontos dolog történt az interneten, még ha ez Magyarországon nem is keltett különösebb hullámokat.

A világ egyik legnépszerűbb oldalán, a Redditen betiltottak több olyan fórumot, ahol embereket zaklattak, és aláztak meg.

A dologból egyrészt azért lett nagy ügy, mert a Reddit eddig nem nagyon szólt bele, hogy miket írogatnak a felületükön. Másrészt azért, mert az egyik betiltott fórum, a FatPeopleHate (FPH - KövérekGyűlölete) nagyon népszerű volt, 150 ezer feliratozóval és kiemelkedően aktív közösséggel.

Ami és ahogyan most a Redditen történik az túlmutat az oldalon, és a túlsúlyos emberek méltóságának egyébként nem mellékes ügyén.

Arról szól, hogy ugyanúgy kell-e viselkedni online, mint személyesen, hogy emberek szándékos zaklatása hogy viszonyul a szólásszabadsághoz, és hogy az óriási embertömegeket elérő médiacégek mit kezdenek ezekkel a kérdésekkel.

A hasznostól a baromi ijesztőig

reddit2

A Reddit leegyszerűsítve egy óriási internetes fórum, ahol a felhasználók a legkülönbözőbb témákról beszélgetnek egymással. A nagyobb témákat subredditeknek hívják, és tényleg elképzelhetetlen mennyiségű van belőlük. Politika, sport, videojáték, pornó, cuki állatok, ami a csövön kifér.

Most biztos azt mormogja magában, hogy amire ön gondol, arról még tuti nincs subreddit. De, valószínűleg van.

Igen,

A Redditen nem csak szórakoztató, de nagyon hasznos dolgok is vannak. Egy csomó témában rengeteg okos tartalom van rajta, nagyon sokat lehet tanulni. A Reddit, mivel bárki írhat rá, nagyon gyors. Csomó fontos, vicces sztori került már úgy a 444-re, hogy valamelyikünk a Redditen szúrta ki az alaphírt.

A Redditen nagyon erős a szólásszabadság ethosza, amire büszkék a site létrehozói és felhasználói is. Nagyon kevés szabályt tartatnak be központilag, szinte azt tesznek ki az emberek, amit akarnak. Ebből a szempontból nagyon nagy az eltérés más közösségi oldalak, a prűd Facebook, Instagram, stb. és a Reddit között.

Ennek megvan az árnyoldala is. A szigorú moderáció hiánya miatt jó pár ijesztő fórum is lett, gyerekekről készült szexualizált képekkel, hullák fotóival, mindenféle rasszista, és más gyűlöletkeltő tartalommal.

Istenem, bárcsak milliók látnák, hogy mekkora balfasz vagyok

photo_camera A Reddit címlapja

Ezek a subredditek, témák úgy működnek, hogy valaki kitesz mondjuk egy képet, egy cikk linkjét, vagy egy pár soros szöveget, és arra lehet szavazni, illetve kommentálni. A technológiáról szóló fórumon arról beszélgetnek, hogy a Google megváltoztatja, ahogy a könyvjelzőket kezeli a Chrome. Meg ezer másik dologról. A rendszer figyeli, hogy egy-egy bejegyzés mennyi szavazatot kap, és ha nagyon sokan értékelik, akkor kikerülhet a Reddit főoldalára is.

És ezzel kezdődnek a bajok.

Aki nem szereti mondjuk a feketéket, az elmegy a fekete gyűlölő subredditre, és ott elolvasgatja, hogy a hozzá hasonló buta rasszisták miket írogatnak. Akit meg ez nem érdekel, az elkerüli ezt a subredditet. Ha viszont a fekete gyűlölő közösség nagyon aktív, sokat posztolnak, "felszavazgatják" egymás bejegyzéseit, akkor olyanok elé is odakerülhet a tartalmuk, akiket ez zavar.

Ráadásul egy csomó embert kifejezetten motivál, hogy az ő baromságait minél többen olvassák, minél nagyobb legyen a közönség. Ennek érdekében pörgetik egymás posztjait.

Kicsiben nálunk is van ilyen. Valaki minden cikk alá beírja, hogy a zsidók/cigányok/buzik/Orbán/Gyurcsány dögöljön meg. Nem azért mert kapcsolódik a poszthoz, hanem azért, mert tudja, hogy sokan elolvassák a cikkeinket, és akkor lehet, hogy az ő fontos véleménye is eljut emberekhez.

Ha olvastak már nálunk kommenteket, akkor tudják, hogy hány ilyen majom van. És akkor nem lesz nehéz elképzelni, hogy ha nálunk ~200 ezer ember előtt így produkálja magát valaki, akkor ez mennyire durván megy a világ 10-100 milliós nagyságrendű közönsége előtt.

A nagy közönség, a Reddit népszerűségének növekedése önmagában is a korábbinál nagyobb figyelmet hozott az oldalnak. Amíg pár tízezer ember bohóckodott rajta, addig maximum őket érdekelte, hogy mi megy a fórumokon. Ma már az egész világot.

Fúj-fúj kövérek

photo_camera Egy kép a fórumról

Ha megkérdeznénk a most betiltott legnagyobb subbreddit, a FatPeopleHate (FPH - KövérekGyűlölete) egy íróját/olvasóját, hogy mi volt a fórum célja, akkor valószínűleg azt mondaná, hogy az egészségesebb táplálkozás, aktívabb életmód népszerűsítése. Azt hogy a túlsúly betegséghez vezethet, és ez nem egy nagyon forradalmi gondolat, hanem tudományos körökben többnyire elfogadott tény.

  • Ez utóbbi egyébként igaz.

Azt is elmondná, hogy az Egyesült Államokban egyre népszerűbbek a túlsúly elfogadását propagáló mozgalmak. Ezek néha azt hirdetik, hogy egy ember súlya és egészségi állapota szétválasztható. Attól, hogy valaki elhízott még élhet teljesen egészséges életet.

  • Erről vannak viták, bár az extrém túlsúly egészségtelenségéhez sok kétség jelenleg nem fér.

Azt mondaná, hogy ha a spektrum egyik oldalán azok vannak, akik szerint az emberek nem tehetnek súlyfeleslegükről, és nem is nagyon kell nekik, mert az önmagában nem okoz egészségkárosodást, akkor a másik végén, az FPH szerzői, akik szerint meg igen

  • Ez szemenszedett hazugság.

Az FPH-n sokszor teljesen hétköznapi, túlsúlyos emberek fotóit posztolgatták, és nevettek rajtuk. Nem valamilyen "oktatási" céllal, vagy hogy életmódváltozásra szorítsák őket, hanem

azért, amiért az emberek általában szeretnek nevetni a másik feltételezett gyengeségén. Mert erősnek érzik magukat tőle.

És ez még a kevésbé gusztustalan része volt a dolognak.

Előfordult, hogy valaki egy online társkeresőn szándékosan túlsúlyos emberekkel ismerkedett, hogy aztán a képeiket és levélváltásaikat felhasználva megalázhassa őket a fórumon. Volt, aki személyes sérelmeit torolta meg azzal, hogy volt osztálytársai, kollégái elhízásáról rakott fel képeket. Előfordult, hogy egy súlyfelesleggel küzdő blogger oldalára ment rá a közösség, küldtek neki gyalázkodó, fenyegető üzeneteket.

Az FPH az internet egyik legundorítóbb pöcegödre volt.

Amikor május végén kiderült, hogy egy Tess Holliday nevű túlsúlyos modell szerepel majd a People magazin következő számának címlapján (ennek ellentmondásairól itt írtunk) a fórum minden korábbinál népszerűbb lett, és ezzel párhuzamosan egyre több embernek kezdte szúrni a szemét, ami ott ment.

Jött egy nő, azt odacsapott

photo_camera Ellen Pao, a Reddit vezére (Flickr)

Tavaly november óta a Redditet egy megbízott vezérigazgató viszi, akit Ellen Paonak hívnak.

Pao a Princeton Egyetemen szerzett villamosmérnöki diplomát, aztán a Harvardon jogit, aztán megint a Harvardon közgazdaságit. Igazgató volt a Flipboard nevű hírolvasót készítő cégnél, partner az egyik legnagyobb amerikai befektetési alapnál. Nem szarral gurigázik.

Paora ugyan nehéz lenne ráfogni, hogy nem jó kapitalista, de pár éve azért kiderült, hogy nem csak a pénz érdekli. Pert indított nemi-diszkrimináció miatt a volt munkahelye ellen, pedig azok elég sok pénzt ajánlottak neki, hogy ezt ne tegye. Függetlenül attól, hogy abban a történetben kinek volt igaza, Pao gyorsan a magáért és az elveiért kiálló nők ikonja lett. Mikor a Redditnél kinevezték főnöknek, akkor már ezt már bőven lehetett róla tudni.

Idén májusban, már Pao vezetése alatt, a Reddit bejelentette, hogy nem nézik tovább tétlenül, ahogy embereket aláznak meg és zaklatnak az oldalon.

Korábban a Redditen 2 darab főszabály volt:

  • tilos a gyerekpornó,
  • és tilos a doxing, egy felhasználó azonosítására alkalmas személyes adatainak (nevének, címének, stb.) nyilvánossá tétele.

Ezen túl az egyes közösségek (subredditek) csinálhattak maguknak moderációs elveket (többnyire csináltak is), de maga a Reddit csak ezt a két dolgot kérte számon.

Lehetett érezni, hogy változás lesz.

Egy ilyen lépésnek egyébként nem csak elvi, üzleti okai is lehetnek. Hiába van nagy forgalmad, olvas téged sok ember, ha például rendszeresen megalázzák az oldaladon a nőket, akkor egy nőknek reklámozó cég, mint mondjuk a Dove, a büdös életben nem fog nálad pénzt költeni.

Nekem nem kell segítenem, hogy te nagy nyilvánosság előtt legyél hülye

A változásnak az első igazán látványos jele a FPH betiltása.

Most nagy a botrány, a fórum oszlopos tagjai "otthagyták" a Redditet, és átmentek egy másik hasonló oldalra. Sokan méltatlankodnak, hogy Pao korlátozza a szólásszabadságot.

Az egyik kérdés, amit el kell dönteni, hogy ha az interneten milyen viselkedés fér bele. Még pontosabban azt, hogy kell-e online mást, vagy többet engedni, mint a "valóságban", személyesen.

Ha valaki a 4-6-os villamoson odamegy egy nagydarab csávóhoz, és beleröhög a képébe, hogy  "Te kövér disznó", akkor lehet pofán vágják. Ha valaki egész nap a saját környezetében osztja mindenről az észt, kötekedik, gyűlölködik, az elég hamar egyedül fog maradni. Vagy talál magának valami spéci közösséget, ahol ezzel másokat nem zavar.

Az anonim kommetelés ehhez nagyon hasonló kérdéseiről megosztott a szerkesztőség.

Szerintem a szólásszabadság nem azt jelenti, hogy ne lehetne következménye az ember szavainak vagy viselkedésének. Azt jelenti, hogy nem zárhatnak börtönbe a véleményedért. Hogy a szavaidnak jogi következménye csak a legextrémebb esetekben lehet.

Nem arról van szó, hogy ne lehetne utálni a kövér embereket vagy nevetni rajtuk. Butaság, de simán lehet.

Arról van szó, hogy ha így akarsz gyűlölködni, akkor építs magadnak egy site-ot, és csináld ott. A Reddtinek nem kell ehhez felületet, és így közönséget biztosítania. És egyáltalán nem baj, hogy mostantól nem is fog.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.