Tárki: Nőtt a magukat elsősorban romának vallók aránya

A kutatócég jelentése szerint míg 2012-ben a cigány származásúak 33 százaléka, addig 2014-ben 45 százalékuk vallotta magát elsősorban roma származásúnak.

Három évvel ezelőtt a cigány származást elsődleges identitásként választók között nagyobb arányban voltak a hátrányos helyzetű régiókban élők és a magasabb iskolai végzettségűek.

Ez jellemző a tavalyi adatokra is, a magukat elsődlegesen romának érzők Észak-Magyarországon, Észak-Alföldön és a Dél-Dunántúlon élnek inkább, míg a másodsorban cigány identitásúak Észak-Alföld mellett főleg Közép-Magyarországon és Budapesten laknak.

Közölték azt is, hogy hátrányos megkülönböztetés a cigányok 47 százalékát érte etnikai hovatartozása miatt, és ennek kétszer nagyobb a valószínűsége a magukat elsődlegesen romának vallók között, mint azok esetében, akik számára az ilyen identitás a második helyre sorolódik.

Hasonlóan a 2012-es adatfelvétel eredményeihez, 2014-ben is azok, akik elsődleges identitásként magukat cigányként/romaként jelölték meg, nagyobb arányban sorolták magukat inkább az alsó társadalmi osztályba tartozók közé, illetve alacsonyabb jövedelemmel rendelkeztek, mint azok, akiknek a cigányság/romaság inkább másodlagos identitásként volt jelen. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.