Egy magyar nő meghívta kávézni a líbiai menekültet, akit nem szolgáltak ki egy debreceni presszóban

Az Index forgatott videót egy egy magyarországi menekülttáborban, ott bukkant fel az a líbiai menedékkérő, Aziz, akit nem szolgáltak ki egy kávézóban, csak azért mert menekült.

Fotó: helsinkifigyelo.blog.hu

Látta a videót Krisztina, aki úgy döntött, el akarja hívni kávézni a férfit. A Helsinki Bizottság segítségével össze is jött a találkozó. A Helsinki blogjára kikerült bejegyzés szerint

Megtörtént a kávézás tegnap Debrecenben. Jelentem: „az illegális bevándorlók nem tisztelik a magyar kultúrát”. Azaz, vendégem nem hagyta, hogy kifizessem a kávét, ragaszkodott hozzá, hogy ő fizessen – hiába, én hívtam meg őt.

Egy másik kávézóban találkoztak végül, a férfi oda már nem akart visszamenni, ahonnan egyszer kidobták.

Aziz H. nagyon kedves ember. Mint megtudtuk, Líbiából menekült el. Debrecenben már valamivel több mint egy éve tartózkodik. Papírjainak megszerzése azóta is húzódik. Anno, amikor menedékjogot kért, elmondta, hogy háború zajlik Líbiában, de az itteni bevándorlási hivatal ügyintézője közölte vele, hogy Líbiában béke van, menjen haza... Aziz fellebbezett és maradhatott: tavaly ő volt az első líbiai Magyarországon (Debrecenben?), aki felvilágosította a hivatalokat, hogy nem csak Irakban, Szíriában van háború, hanem Líbiában is.

- meséli róla Krisztina, aki saját itthoni éltéről is mesélt a férfinak, illetve arról, hogyan jártak a hetvenes-nyolcvanas években magyarok dolgozni Líbiába.

Velük tartott a kávézáson az az iraki fogorvos, aki szintén a videóban bukkant fel, és akit szintén Aziznak hívnak. Azóta ő is kapott már munkát Magyarországon.

Fontos megjegyeznem, hogy az égvilágon semmit nem kértek tőlünk. Amikor rákérdeztem, hogy van-e elég pénzünk, tudnak-e enni, inni, mindketten azt mondták, rendben vannak. (Semmi kérés, semmi.) Annyit kell még tudni, hogy a férjem horvát, tehát külföldi. Ezért az empátiám erősebb talán sok magyarhoz képest. Sokan tán azt gondolhatják, azért csináltam ezt, mert külföldi a férjem. Hát, nem: amúgy is megtettem volna. Multi-környezetben dolgoztam cca. 20 évet, különböző nemzetiségű, állampolgárságú emberekkel. Utálom a rasszizmust.

- írja még a találkozóról Krisztina. Minden további részlet a Helsinki Figyelőn.

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.