2400 embert már kirúgtak a vasárnapi zárva tartás miatt

2015 június 22., hétfő 10:42
230

Összesen 2421 emberrel kevesebb dolgozott az áruházakban, boltokban áprilisban (ez a legfrissebb adat), mint februárban (ez az utolsó adat, amit nem befolyásol a vasárnapi zárva tartás) – írja a Blokkk.com a KSH foglalkoztatottsági statisztikáira hivatkozva.

(A statisztika annyiban csalóka lehet, hogy csak a 4 foglalkoztatottnál nagyobb cégeknél összegzik a számokat, a mikrocégek akár bővíthettek is – igaz, a vasárnapi zárva tartás körüli szabályozás ezt aligha segíti, hiszen csak családtagok dolgozhatnak a családi vasárnapon.)

Főleg a részmunkaidősöket küldték el: a nem teljes munkaidőben áruházban vagy boltban dolgozók száma egy híján 1800 fővel csökkent, a teljes állásúak közül 622 ember vesztette el az állását.

A februári összesen 182,2 ezer kiskereskedelmi dolgozó helyett már csak 179,8 ezer van tehát, ami 1,3 százalékos csökkenés két hónap leforgása alatt. Az elbocsátottak felét, 1100 embert az élelmiszerboltokból rúgták ki.

A túlóra viszont rekordot döntött áprilisban: összesen 378 ezer órát túlóráztak a kiskereskedelmi alkalmazottak. Ez 62 ezerrel, azaz 16 százalékkal több, mint februárban.

(Blokkk.com, KSH)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt