Bár Olaszországban egy csöppet komolyabb probléma az illegális bevándorlás, a miniszterelnökük mégis inkább az emberséget kéri számon az EU-n

külföld
2015 június 24., 06:18
comments 434

Azt, hogy Olaszországba pontosan hány illegális bevándorló érkezett az elmúlt években, csak becsülni lehet. Amióta 2013 októberében több tömegkatasztrófa után elindították a bevándorlók hajói után kutató Mare Nostrum műveletet, a becslések szerint egy év alatt 150 ezer menekült érkezett az országba. A 2015 eleji hajókatasztrófák alapján arra lehet következtetni, hogy a számuk azóta se csökkenhetett. Összehasonlításképp, Magyarországra 2014-ben összesen ~42 ezer menekült érkezett, idén április végéig nagyjából ugyanennyi. Vagyis Olaszországban azért

számottevően nagyobb probléma az illegális bevándorlás, mint nálunk,

arról nem is beszélve, hogy míg tőlünk jellemzően továbbállnak a bevándorlók, Olaszországban ötmillió feletti a bevándorlónépesség.

Mégis, miközben a magyar kormány falakat emelne a határaira, az olasz miniszterelnök, Matteo Renzi érzelmes kirohanásban kelt ki az ellen, hogy az EU legújabb terve szerint

internáló táborokba zárná a menekülteket.

Renzi szerint a javaslattal Európa elárulja saját alapértékeit és és az alapvető emberi tisztességet.

"Olaszország képes magától is megoldani a Földközi-tengeren kialakult helyzetet. Európa az, ami nem engedheti meg magának, hogy ez történjen. Ha semmibe vesszük az értékeinket, amikor a mediterránum lángol és gyerekek fulladnak a vízbe, akkor magát Európát veszítjük el" - mondta.

Renzi Magyarországnak, a magyar kormánynak is üzent:

"Az én korosztályom számára Európa önazonosságát a berlini fal leomlása adta. 14 éves voltam akkor. Most, hogy a fiam 14 éves, nem akarom, hogy az európai önazonosság szimbóluma a magyar-szerb határra emelt fal legyen, vagy a bizalmatlanság fala, amit európai országok közé húznak."

Ez utóbbival arra utalt, hogy az elmúlt hetekben Franciaország és Ausztria is lezárta Olaszországgal közös határát.

Renzi az Európai Unió csütörtöki, migrációs válságtanácskozása előtt hívta fel a többi európai vezető figyelmét az emberi tisztesség alapszabályaira. Csütörtökön a kiszivárgott tervek szerint arról dönthetnek az Unió kormányfői, hogy Olaszországban, Máltán és Görögországban is internáló táborokat hozzanak létre az illegális bevándorlóknak, ahol akár 18 hónapra is elzárhatnák őket.

A csúcsnak a balkáni útvonal, vagyis a Magyarországra irányuló illegális bevándorlás nem téma. De ha most elfogadják az internáló táborok tervét, az akár precedenst is teremthet. Olyan precedenst, amit a magyar kormány aligha kívánhat magának. Mert míg Magyarország most mindent elkövet azért, hogy egyetlenegy bevándorló vagy menekült se érkezzen az országba, a mostani javaslatból akár az is következhet, hogy a jövőben Magyarországon is ilyen internáló táborokat állíthatnak fel - vagyis a végén Orbán Viktor kormánya több tízezer bevándorló befogadására kényszerülhet. (Via The Guardian. Címlapkép: AFP Photo / Thierry Charlier)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.