Béla újra brillírozott: elmagyarázza, mit jelent az, hogy 1,6 százalék az infláció

gazdaság
2015 június 24., 17:16
comments 159

Alapvető gazdaságepisztemológiai kérdés, hogy mi az infláció. Az árak változása? Az árak változása egy évente a statisztikusok által összerakott fogyasztói kosár súlyozott átlagainak indexált értékei alapján?

Jó, de mégis, mit jelent?

Béla, az állami tévé közszolgálati gazdasági elemzője végre megfejtette ezt a korábban bonyolultnak tartott kérdést. A varázsmegfejtés:

"Vagyis, például ennyivel emelkednek a nyugdíjak 2016-ban."

Amilyen elegáns, olyan zseniális a megfejtés. Nem a kenyér vagy pláne nem a rezsi drágul ennyivel, hanem a nyugdíjak lesznek magasabbak.

Egyébként teljesen igaza van Bélának: a 2010 óta hatalmon lévő kormány a nyugdíjak reálértékének megőrzésének jelszavával rendszeresen a korábban várt infláció értékével emelte a nyugdíjakat. De minden évben túlbecsülték az inflációt, így az évek alatt már összejött egy akkora nyugdíj reálérték-emelés, ami kompenzálja a korábban elvett 13. havi nyugdíjat is.

(lastdayofm1 tumblr)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.