Egyre több német nő csatlakozik az Iszlám Államhoz

külföld
2015 június 24., 16:23

A Német Alkotmányvédelmi Hivatal 100 körülire becsüli azoknak a nőknek a számát, akik Németországból csatlakoztak az Iszlám Államhoz. Több mint felük még 25 év alatti, 15 százalékuk pedig még kiskorú volt, mikor csatlakozott a terrorszervezethez. A német hírszerzés szerint egy év alatt megduplázódott azoknak a száma, akik Irakba vagy Szíriába utaznak, hogy itt a dzsihádisták oldalán harcoljanak.

A hivatal elnöke szerint különösen a szalafista csoportok tudják meggyőzni a fiatal nőket a csatlakozásról. Általában az interneten vagy személyesen beszélik rá őket. A csatlakozásuk hátterében általában az állt, hogy olyan férfivel voltak kapcsolatban, aki már korábban kiutazott harcolni.

A német hatóságok szerint eddig nagyjából 700 ember csatlakozott az országból az Iszlám Államhoz. Nekik kétharmaduk német állampolgár, negyedük pedig rendelkezett érvényes németországi tartózkodási engedéllyel. Közülük 225 olyan emberről tudnak, aki már visszatért a polgárháborúból, a harcokban pedig 100-an halhattak meg.

Szerdán Bonnban a bíróság három és fél év börtönre ítélt egy 26 éves nőt a terrorszervezet támogatása miatt. A nő közel 5000 eurót utalt át az ISIS-nél harcoló férjének. 2013 májusában ki is költözött a férjével, a testvérével és a 9 hónapos fiával Szíriába, de ő aztán visszatért. Egy a számítógépén talált szövegben leírta, hogy milyen volt kint az életük. Egy faluban éltek, amit folyamatosan rakétatámadások értek. Amíg a férfiak harcoltak, addig a nők főztek, mostak és a a gyerekekkel törődtek. Egy másik szövegben arra biztatta, a lánytestvéreit, hogy tanuljon meg lőni és a fegyverekkel bánni, mert ha eljön az idő, rájuk is szükség lesz a harcban.

(Spiegel)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.