A Városligetben összecsapott állam, egyház és rockandroll

vallás
2015 június 24., 04:28
comments 219

A Papcsák Ferenc uralma alól felszabadított Zugló új polgármestere, Karácsony Gergely igazi darázsfészekbe került. (Igaz olyan nagyon nem tudjuk sajnálni, miután tegnap megszavazta a teljesen agyament és abszurd olimpiarendezési szándéknyilatkozatot). Mindenesetre Karácsonynak most komoly ellenfele akadt, a zuglói plébános, Pajor András személyében. Pajor atya volt az, akinek templomában a tavalyi önkormányzati választások előtt az került ki a hirdetések közé, hogy

mindannyian menjünk el szavazni úgy, hogy meg­erősítjük újabb 5 évre a jelenlegi önkormányzati fel­állást, a fideszes képviselőket. Ez azért is fontos, mert templomunknak, plébániánknak és egész közösségünknek nagy kellemetlenséget okozunk, ha nem tudjuk folytatni az együttműködést a jelenlegi zuglói vezetéssel.

A mesterterv végül nem jött össze, Karácsony nyert, Pajor atya pedig engesztelhetetlen inkvizítorként keresi is a fogást a PM-politikusán. Nem kellett sokat várni, a Múzeumok Éjszakáján a Vajdahunyad-várába szervezett program okot kínált a fellépésre. Kedd este Facebook-oldalán tette közzé nyílt levelét, amit a polgármesternek címzett.

photo_camera Kép: Pajor András Facebook

Pajor atya levelét változtatás nélkül közöljük:

"Tisztelt Polgármester Úr!

Szombaton este negyed kilenc tájban egy döbbent telefonhívás értesített a Vajdahunyad-várba érkező, Múzeumok Éjszakáján kultúrát és szellemiséget kereső látogatók felháborodásáról. A Jáki kápolnát egyetemista fiatalok tartották nyitva, egyikük kérte az állásfoglalásomat, hogy bezárják-e a templomot, mert a bejárattal szemben egy minősíthetetlenül obszcén szövegeket produkáló rock-együttes játszik, hihetetlen hangerővel.

Azon kívül, hogy még zárt ajtók mögött is, a szentélyben is tisztán hallható az összes közönségesség, és az ide betérők számára az ellentétes hatások bántóan, megütközést keltően keverednek, a mérnöki diplomája megszerzésére készülő fiatalember határozott véleménye volt, hogy a történelmi falakat kifejezetten rengeti a közéjük beszorult, túlhangosított basszus-ütem. 

Gondolom, nem meglepő, ha nekem, mint lelkipásztornak és egyházi írónak az a véleményem, hogy egy ilyen együttesnek nemhogy egy történelmi emlékhelyen, vagy egy templommal szemben, de a nap alatt sincs helye. Ön, liberális politikusként viszont talán azt vallja, hogy hadd játsszon bárki bármit, amihez kedve és igénye van és hadd hallgassa őket bárki hasonló szempontok szerint. Ugyanakkor érdekelne az állásfoglalása arról, hogy azok az emberek, azok a családok, akik ezt a jeles éjszakát a kultúrának és szellemi értékeknek szentelték, miért kényszerültek bele másfél órán át egy obszcén hangáradatba, ráadásul egy olyan szűk térben, mint a vár belső udvara?

Polgármester Úr! Ön első találkozásunkkor valamennyi kerületi egyházi közösség vezetőjét jóindulatáról biztosította. Kérdezem Önt, hogy érvényes-e még ez az ígérete?

A Jáki Kápolna felelős lelkipásztoraként nagyon örülnék a nyílt válasznak: az egyház ellen, a kultúra ellen, vagy az igényesebb ide érkező látogatók ellen irányult ez az akció, esetleg egyik ellen sem, egyszerűen csak a szervezők alkalmatlanságát tükrözi a botrányos eset?

Ebben az esetben viszont mit tervez Ön személyi konzekvenciák terén azokkal kapcsolatban, akiket Rozgonyi Zoltán alpolgármester úr előre nyomatékosan figyelmeztetett az említett program, a helyszín és az alkalom összeférhetetlenségére? Elképzelhető-e, hogy Ön teljes egészében vállalja a történtek melletti kiállást, és helyesli a szervezés e lépését? 

A várban tartott teljes program Zugló jeles évfordulóját ünnepelte. Méltó volt-e ez a műsor a zuglói lakosokhoz, az itt élő hírességekhez, a kerület patinájához? A magam részéről továbbra is készen állok a kerület vezetésével való együttműködésre a zuglóiak nemes céljainak szolgálatában, de mindent ellenzek, ami a közízlést rombolja, akár véletlenül, akár ilyen célzott formában. 
Mielőbbi megnyugtató válaszára várva, tisztelettel: Pajor András Bp-herminamezői plébános, a Keresztény Kulturális Akadémia elnöke"

Sajnos a levélből nem derül ki, pontosan milyen produkció háborította fel Pajor atyát, az elérhető információk alapján negyed kilenckor a  Városligetben a ZPZ - metálzene-cirkusz, fény és szómágia című rendezvény futott, közvetlenül az Anima Sound System fellépése előtt.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.