link Forrás

Élet a tűcsere bezárása után

Egészségügy
2015 június 27., 10:23
comments 327
  • Az elmúlt években a Kocsis Máté vezette VIII. kerületi önkormányzat indított harcot az intravénás szerhasználóknak steril tűt biztosító Kék Pont Alapítvány ellen.
  • Az ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezet működése annyira ellehetetlenült a kerületben, hogy be kellett fejezniük tevékenységüket. Pedig intravénás szerhasználók tekintetében a kerület egyes részein a legsúlyosabb a helyzet az egész országban, és a szerhasználók attól még nem állnak tovább, hogy már nem kapnak steril tűt.
  • Szakértők szerint mindez közegészségügyi katasztrófával fenyeget, Budapesten három év alatt így is duplájára nőtt a hepatatis C fertőzött droghasználók aránya.
  • A TASZ - Drogriporter tízperces filmjében annak jártak utána, mi történt a kerületben az elmúlt egy évben, a tűcsere bezárása óta.
  • Ezzel párhuzamosan pedig egy nemzetközi aláírásgyűjtő kampányt is kezdtek Room for Change néven, melyben Athén, Belgrád, Budapest, Bukarest, Szófia, Portó, Pozsony és Varsó városainak szeretnének emberségesebb, nem üldözésre, hanem ártalomcsökkentésre és megelőzésre épülő ellátórendszert elérni. Petíciójukat itt lehet aláírni.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.