Kétmilliárd forintból foroghat a Kincsem

Tbg
ÁLLAT
2015 június 29., 12:41
comments 83

„A Filmalap 2 078 000 000 forinttal támogatja a Herendi Gábor rendezésében Kincsem munkacímen készülő film gyártását, a forgatás július végén kezdődik.”

- közölte hétfőn a Magyar Nemzeti Filmalap.

A XIX. századi magyar versenyló történetét júliusban kezdik el forgatni.

A film brutálisan magas gyártási támogatást kapott az államtól. Mióta a Nemzeti Filmalap finanszírozza a filmgyártást csupán a végül kudarcba fulladt Toldi-projektnek nézett ki ennyi pénz, a leginkább támogatott produkciók 200-400 millió forint körüli összegeket kaptak. (Délibáb: 350, Fehér Isten: 325 milliót)

Még nem mutatták be, de komoly 790 millió forintos támogatásnál tart Goda Kriszta rendezésében készülő, Kálomista Gábor által producerelt film, a Kakukkfiók.

Persze egy kosztümös, a XIX. században játszódó film tipikusan nagyobb költségvetésből készül, az alkotók és a Filmalap pedig nemzetközi piacra is szánják a filmet.

„A legmodernebb technikával készülő film forgatásának fő helyszínei a dégi és a keszthelyi Festetics-kastélyok, az alagi lóversenypálya, valamint a bécsi Prater eredeti formájában megőrzött lóversenypályája lesz, mely az egykori események tényleges helyszíne volt”

- áll a Filmalap közleményében.

Az Eperjes Károly főszereplésével készült Hídember 1,8 milliárdból készült, amiből egymilliárdot állt az akkori filmfinanszírozó állami szerv. A Kertész Imre könyvéből készült Sorstalanság több mint kétmilliárd forintos költségvetéséből 900 millió körüli volt az állami támogatás.m

A rendező, Herendi Gábor rendezte a Magyar vándort, a Valami Amerika 1-2-t, az utóbbi években az HBO külföldi minta alapján adaptált Társas játékán dolgozott. A film operatőre Szatmári Péter lesz (Csapd le csacsi, Csinibaba, Dealer, Womb - Méh, Liza, a rókatündér), társproducere Hutlassa Tamás.

A sztori a versenyló körül forog majd, de középpontjában a szerelem áll majd: A világhírű magyar csodakanca történetét feldolgozó modern kalandfilm középpontjában Blaskovich Ernő magyar nemes és Otto von Oettingen osztrák főúr ádáz küzdelme lesz, amit bonyolít, hogy Blaskovich beleszeret Klárába, a főúr lányába.

Két másik filmtervről is döntött a Filmalap:

A reklámfilmesként már kifejezetten ismertté vált Kostyál Márk rendezhet Kojot címen nagyjátékfilmet, a sztori:

"A Kojot nagyvárosi élettől feszült főszereplője egy váratlan örökség folytán egy dunántúli kis faluban kezd új életet, ahol telekspekulációs ügybe keveredik, és kénytelen harcba szállni a vidék kiskirályával. A forgatókönyvet, mely a Filmalap szakmai és anyagi támogatásával készült, Kostyál Márk ötletéből Lengyel Balázs, Lovas Balázs és a rendező közösen jegyzi."

A filmet az ország agyontámogatott producere, Kálomista Gábor (Megafilm) jegyzi producerként, 320,6 millió forintos támogatást ítélt meg a Filmalap.

Pálfi György, aki végül a Toldit nem csinálja meg, másik filmtervbe fog, Stanislaw Lem az Úr hangja c. könyvét adaptálja filmre. A hang producere Pusztai Ferenc (KMH Film) lesz, harmincmillió forintos gyártási támogatást kapott a produkció.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.