Már az EKB is elismerte, hogy valós lehetőség a görögök kilépése az eurózónából

2015 június 30., kedd 7:55
82

A görög kormánynak ma éjjelig be kellene fizetnie 1,55 milliárd eurót az IMF-nek hiteltörlesztésként, de erre nem lesz képes. Ez már hivatalosan is bejelentették.

AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Görögország tehát, hacsak valami csoda nem történik, még ma csődbe megy, négy nappal azelőtt, hogy állampolgárai népszavazáson dönthetnének valamiről, aminek a tétje nem egyértelmű: a kormány szerint a hitelezők ultimátumáról kellene szavazni, a hitelezők szerint viszont arról, hogy Görögország meg akarja tartani az eurót, sőt, az Európai Unió tagja akar-e maradni. Valójában pedig egy olyan kérdést tesznek fel, ami olyan dokumentumok tartalmára vonatkozik, amelyeket a nyilvánosság nem ismerhet meg (a másik része pedig angolul van). Egyszóval most már klasszikus manipulatív információs háború folyik a felek között, ahol a legalapvetőbb tényeket is ki akarják csavarni.

Az IMF inkább a szómágia segítségével próbálja megakadályozni a látszatot, hogy adósa csődbe ment. Hivatalosan azt fogják jelezni, hogy "hátralékba került" Görögország, a "csőd" szót elkerülve.

Vicces mellékszál: tegnap Görögország befizette az európai mentőalap 50 ezer eurós tagdíját.

Elpártolt mellőlük a saját jegybankjuk

Eközben Benoit Coeure, az EKB kormányzótanácsának francia tagja a Les Echnos nevű újságnak elismerte, hogy Görögország kilépése:

"Sajnos már nem zárható ki teljesen Görögország kilépése az eurózónából, legalábbis elméleti lehetőségként"

– fogalmazott. Ezzel az EKB – ami Görögország jegybankja jelenleg – először adta egyértelmű jelét, hogy az eurózóna nem egy örökké való, kőbe vésett társulat. Korábban nagyon vigyáztak az európai jegybankárok, hogy mit mondanak erről.

A készpénzhiány egyre durvább Görögországban, már a tőkekorlátozások és a pénzfelvétel szigorításán gondolkoznak. Ha az EKB nem lazít valamennyit azon a rendkívüli hitelkereten, ami látszatra életben tartja a görög bankokat, akkor hamarosan fizikailag sem fog elég készpénzhez jutni az ország pánikoló lakossága.

Előkerülhetnek a drachmák. AFP PHOTO / DENIS CHARLET

A többieket annyira nem rázta meg

Annyiban mindenesetre szerencséje van az eurózónának, hogy – egyelőre – nincs jele annak, hogy a válság továbbterjedőben lenne. Alig 20-30 bázisponttal emelkedtek a spanyol és az olasz hozamok:

Bruegel Intézet.

Ez hosszabb kontextusban nem utal nagy zűrre. 2012 nyara óta, amikor az EKB látványosan elkötelezte magát az eurózóna egyben tartása mellett, nagyon szépen visszamentek a veszélyeztetett EU-tagok kötvényhozamai, és a mostani emelkedés minimálisnak tűnik csupán:

Bruegel Intézet.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt