Rákosista kötőjel eltörléséről szavaz ma a parlament

jog
2015 június 30., 08:52
comments 194

Kevés olyan terület van, ahol akkora káosz lenne, mint a magyar családnevek írásmódjában. Az i/y végződés, a rohadt cz-k meg a nem kiejtés szerinti írt nevek és hasonlók megnehezítik mind a viselőik, mind azoknak a szerencsétlen hivatalnokoknak az életét, akik képtelenek ezeket helyesen leírni hallás után.

A parlament kedden szavaz a Belügyminisztérium egyik módosító indítványáról, ami szándéka szerint próbálja lezárni a magyar névhasználatban a Rákosi-korszakot, de újabb atombombát dob a magyar vezetéknévkáoszba.

1953-ban még a Rákosi-kormány tette kötelezővé, hogy

minden két- vagy több tagú családi nevet kötőjellel kell írni.

Ennek az volt az oka, hogy 1895 és 1952 között az anyakönyvekben nem volt külön rovat a családi neveknek, így aztán például Tamás Bence Gáspár kollégánknak is biztosan rengeteg gondja adódott volna abból, hogy a Bence az most családi vagy utónév lehet nála.

A Rákosi-szigornak viszont az lett az eredménye, hogy bizonyos családokban teljesen eltérő módon kezdték el használni a neveiket a különböző generációk. Ráadásul voltak olyanok, akik még kötőjel nélkül születtek, de aztán már kötőjellel haltak meg, így aztán eltérő írásmóddal szerepelt a vezetéknevük a születési és a halotti anyakönyvi kivonatukban.

Most, 62 évvel a Rákosi-terror után Pintér Sándor úgy módosítaná az anyakönyvi eljárásról szóló törvényt, hogy

az, akinek kéttagú családi nevét 1953. január 1-jét megelőzően kötőjel nélkül anyakönyvezték, kérheti, hogy a családi nevét a továbbiakban kötőjellel összekapcsolva viselje.

Az pedig, akinek két- vagy többtagú családi nevét kötőjellel összekapcsolva anyakönyvezték, kérheti a családi név tagjait összekötő kötőjel törlését.

Így aztán választás szerint csomóan felszabadulhatnak a kötőjelek szorításából, de a módosítás eredményeképp két eltérő írásmód születik.

Nézzük, hogy kik azok, akik nyerhetnek Pintér Sándor módosítójával:

Deutsch-Für Tamás

04_deutsch_tamas

Jó, kicsit kakukktojás, mert Tamás már megoldotta magának ezt a problémát azzal, hogy a válás után elhagyta a Für nevet, de ha nem kellett volna 62 évet várni a Rákosi-korszak végéig, akkor nem kellett volna a kötőjellet bajlódnia, amíg így hívták.

Cser-Palkovics András

cser-palkovics andrás gyulai memorial

Mindenképpen javasolt a kötőjel elhagyása, így aztán Székesfehérvár polgármestere biztosan talál majd olyanokat, akik el fogják hinni, hogy a Cser az tudományos cím vagy nemesi cím.

Giró-Szász András

giro-duck

Nagyon sajnálnánk, ha egyszerűsítene, mert már az az örömünk is elveszne, hogy rosszabb napjainkon girosznak olvassuk az államtitkár úr nevét.

Köpeczi-Bócz Tamás

Köpeczi-Bócz Tamás

Az EMMI államtitkárának már az is elég nagy szívás lehet, hogy mindkét vezetéknevét cz-vel kell írnia. Minek ezt még tovább bonyolítani?

Turi-Kovács Béla

Turi_Kovacs_Bela

Milyen kisgazda az, aki flancolni akar a kötőjeles nevével?!

Szalay-Bobrovniczky Alexandra és Szalay-Bobrovniczky Kristóf

Szalay-Bobrovniczky Alexandra

A főpolgármester-helyettes és férjének, a Századvég egyik vezetőjének nevét még normálisan kimondani sem sikerült nagyon, nemhogy leírni. Azonnal egyszerűsíteni kell!

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.