IMF: A görög adósság nem fenntartható

Tbg
eu
2015 július 04., 14:29
comments 208

Váratlanul újabb érv került azon görög politikusok kezébe, akik úgy látják, hogy Görögországgal szemben nem korrekt, hogy adósságainak finanszírozása jegyében kemény megszorításokat kelljen elviselni az országnak.

Egy csütörtökön Washingtonban napvilágra került IMF-jelentés ugyanis azt állítja, amit a görög kormány is mond:

„Ebben a formájában a görög államadósság-finanszírozás fenntarthatatlan.”

Ráadásul, mint azt a Reuters megjegyzi, az amerikai székhelyű IMF brüsszeli nyomásra majdnem visszatartotta a borúlátó jelentést, amely szerint hacsak nem ütemezik át az ország hiteleit, és nem írnak le több, európai partnertől kapott kölcsönt (itt a németek a leginkább érintettek), illetve nem kapnak további 50 milliárd eurós hitelt a következő három évben, Görögország így is, úgy is csődbe megy. 

Ez elég alapos ütőkártya lehet a nem mellett érvelő görög kormány kezében: az ország lakossága arról dönt vasárnap, hogy elfogadják-e az EU hitelfeltételeit, vagy sem. Egy nem esetén az ország - jelenlegi állás szerint - csődbe menne, ugyanakkor a nemmel szavazás pártolói, így Alekszisz Ciprasz miniszterelnök is azt hangoztatja, a megszorítással járó új hitelprogram aláírása sem oldaná meg az ország pénzügyi helyzetét.

Pénteken egyébként a görög belpolitika már erről szólt, Ciprasz a dokumentum pénteki ismertetésekor a tévében közölte:

„Tegnap egy fontos politikai esemény történt. Az IMF jelentést közölt Görögország gazdaságáról, amely megerősítette azt a nyilvánvaló dolgot, amit a görög kormány is állít: A görög adósság nem fenntartható."

A kérdés most az, hogy ez mennyiben befolyásolja az igenek és a nemek táborát a vasárnap voksoláson.

Az európaiak nem akarták, hogy nyilvánosságra kerüljön

A helyzet tehát elég kényes, jellemző, hogy az IMF hivatalosan nem kommentálta azt.

A Reuters azt írja, szerdán óriási vita volt a jelentés időzítéséről, az uniós országok azt szerették volna, ha nem vasárnap előtt kerül nyilvánosságra, végül az Egyesült Államok nyomására csütörtökön publikálták.

A Reuters által megszólaltatott IMF-es forrás azt állította, nem volt könnyű döntés, de "az európai vezetőknek is meg kell érteni, hogy nem ők döntenek mindenben." A forrás szerint mérlegelték a jelentés belpolitikai hatását, de végül úgy döntöttek, a tényeket nem szabad nem nyilvánosságra hozni, bármilyen módon is befolyásolja a népszavazást.

„A tények makacs dolgok. De akármennyire is puskaporos a levegő, nem lehet őket eltitkolni”

- idézi forrását a Reuters.

A jelentés lényege, hogy a görög GDP 185%-ra rúgó államadósság csak újabb hitelfelvétellel és a kölcsönök átstruktúrálásával számolható fel.

Ez persze a német és más hitelező országok vezetőinek tud marha kényes lenni, ők ugyanis nehezen magyarázzák el saját polgáraiknak, hogy a görögöknek adott hitel egy részét már soha nem látják viszont.

A Reuters emlékeztet arra, hogy az Európai Bizottság ugyan készített maga is hasonló adósságfinanszírozásról szóló jelentést az IMF számaira alapozva, ám végül eltérő következtetésre jutottak, és próbálják rávenni a görögöket az új, megszorításokkal járó hitelprogram elfogadására.

Németország és észak-európai szövetségesei egyébként lobbiztak a Bizottságon belül, hogy "legyen őszintébb" az EU-s intézményrendszer a görög helyzettel kapcsolatban, ám - úgy látszik - végül az IMF vágta át a gordiuszi csomót a jelentés publikálásával. (Reuters)

---

Címlapkép: AFP PHOTO / ARIS MESSINIS

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.