Oxi után, újabb csaták előtt

külföld
2015 július 05., 17:37
comments 462

Több mint hetvenhat százalékos feldolgozottságnál 61-39 százalékos arányban vezetnek a nemek Görögországban. A választásra jogosult 9,8 millió ember 55%-a ment el szavazni vasárnap. A fiatalok 2:1 arányban szavaztak a nemre, és vidéken volt a legegyértelműbb az elutasítás aránya. A legszorosabb eredmény végül Athénban lehet, sehol sem győzött az igen. Az eredmény hírére az euró gyengülni kezdett a dollárral szemben.

Keddre hívott össze rendkívüli ülést az Eurózóna vezetőinek Merkel és Hollande. A két vezető telefonon megállapodott, hogy tiszteletben tartják a görög népszavazás eredményét. Donald Tusk kedd délután hat órára hívott össze Európa Tanács csúcsot.

Alexisz Ciprasz tévébeszédében elmondta, hogy

"bebizonyította az ország, hogy a demokráciát nem lehet zsarolni."

A miniszterelnök elmondta, hogy nincs könnyű megoldás, de együtt meg kell találni azt, de ehhez mindkét oldal akartára szükség van. Ciprasz szerint a szavazók nem az Eurózóna elhagyásáról, vagy a benne maradásáról döntöttek, hanem Európa mellett voksoltak. A hétfő reggeli kormányülésre meghívta az elnököt, és az ellenzéki pártok vezetőit is, hogy közösen vitassák meg, mi legyen a folytatás. 

"Visszaülünk a tárgyalóasztalhoz."

Varufakisz pénzügyminiszter szerint:

„Ez a nem, egy nagy igen az európai demokráciára. Holnaptól ezzel ülhetünk le tárgyalni a hitelezőinkkel, hogy közös megoldást keressünk.”

Hogy mi is következik ezután, arról senki sem tud semmit. Sigmar Gabriel német gazdasági miniszter a Tagesspielnek úgy nyilatkozott, hogy

„ezután az eredmény után nehezen képzelhető el a tárgyalások folytatása Görögországgal.”

A miniszter szerint Cipraszék felégették az utolsó hidakat Európa és Görögország közt.

A német Exportszövetség elnöke szerint

„ezután nincs mód arra, hogy Görögország az Eurózóna tagja maradjon.”

Panosz Szkurletisz munkaügyi miniszter úgy értékelte, hogy

„a kormányzatnak most egy nagy erős felhatalmazása lett, hogy folytassa a tárgyalásokat hitelezőkkel.”

Erre a kijelentése a Forex.com elemzője úgy reagált, hogy

„lehet, hogy erős a felhatalmazás, de ettől még nem lesz több pénze a görögnek.”

photo_camera AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

Athénban a Szintagma téren ezrek ünnepelnek. Ciprasz miniszterelnök a görög tévécsatornák szerint több európai vezetővel is beszélt telefonon, a sort Hollande francia elnökkel kezdte.

Az orosz miniszterhelyettes, Alekszej Lihacsov szerint Görögország megtette az első lépést az eurózóna elhagyása felé.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.