Titokzatos korrupciós nyomozás kísérti a Belvárost. Most kiderül, mi is történt

direkt36
2015 július 09., 04:21
comments 78
  • Van egy nyomozás a Belvárosban, amelyről csak annyi konkrétumot lehetett eddig tudni, hogy a volt jegyzőt gyanúsítják hivatali visszaéléssel.
  • A Direkt36 kiderített több részletet is a folyamatban lévő ügyről.
  • A jegyző mellett gyanúsított egy Borzován János nevű vállalkozó, akinek a cége korábban milliárdos munkákat kapott a belvárosi önkormányzattól.
  • A gyanú szerint Borzován pénzt kért azért, hogy elintézzen egy önkormányzati engedélyt.
  • A vállalkozó üzleti birodalmából mára alig maradt valami, de ő áttételes módon kötődik egy olyan építőipari vállalathoz, amelynek jelenleg is milliárdos szerződése van a Belvárossal.

Egy aggódó ismerős hívott fel 2013 márciusában egy olyan vállalkozót, aki sokáig komoly szereplőnek számított a Belváros üzleti életében. Az ismerős nem sokkal korábban nyitott éttermet a Bazilika környékén, és az iránt érdeklődött a vállalkozónál, hogy tud-e bármit arról a függőben lévő engedélykérelméről, amelyet a nyitással kapcsolatban adott be az önkormányzathoz.

Volt azonban valami, amiről valószínűleg egyikőjük sem tudott a beszélgetés idején: egy titkos nyomozás részeként a hatóságok lehallgatták a telefonhívást.

Többek között ez a rögzített beszélgetés képezte aztán később az alapját annak a nagy érdeklődést kiváltó, részleteiben azonban alig ismert nyomozásnak, amely az V. kerületi önkormányzatot érinti. Több mint egy évvel a nyomozásról szóló első, a HVG által közölt hír megjelenése óta is csak annyi derült ki, hogy az ügyészség hivatali visszaéléssel gyanúsította meg a kerület korábbi jegyzőjét, Rónaszéki Lászlót, valamint két másik embert. Ennek a két gyanúsítottnak a kilétéről és a gyanú szerint történt bűncselekményekről csak nagyon kevés konkrétum került eddig nyilvánosságra.

A Direkt36 ugyanakkor az ügyet ismerő forrásokból több részletet is megtudott a nyomozásról és a korábbi jegyző mellett meggyanúsított személyekről.

Az eddig titokban lévő részletek közül az egyik legfontosabb az, hogy a másik két gyanúsított közül az egyik egy olyan vállalkozó, akinek üzleti tevékenysége a nyilvánosan elérhető adatok szerint erősen kötődött a belvárosi önkormányzathoz. A Borzován János nevű férfi egy cége révén sokáig az V. kerületi önkormányzat egyik legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója volt. Az elmúlt években ugyan cégei többségéből kiszállt, de a Direkt36 nemrég feltárta, hogy több áttételes kötődése is van egy olyan vállalkozáshoz, amelynek jelenleg is milliárdos értékű szerződése van az V. kerülettel.

Az ügyészség három bűncselekménnyel gyanúsítja Borzovánt: felbujtóként elkövetett hivatali visszaéléssel, vesztegetést állítva elkövetett hivatali befolyással való üzérkedéssel (a kissé nyakatekert jogi megfogalmazás azt jelenti, hogy a gyanú szerint azt állította, hogy el tud intézni bizonyos hivatali ügyeket pénzért), valamint hivatali befolyással való üzérkedéssel. Az ügyészség ennél többet nem közölt a gyanúsításokról, de az ügy részleteit ismerő forrásoktól kapott információkból és megismert nyomozati dokumentumokból kiderül, hogy a nyomozás részben egy éttermi engedély megszerzése körül forog.

Nyitva akart lenni éjszaka

Borzován volt az a vállalkozó, akit 2013 márciusában aggódva hívott fel étteremtulajdonos ismerőse egy önkormányzati engedély miatt. A férfi és üzlettársai év elején nyitottak egy új vendéglátóhelyet a Bazilika közelében, és szerettek volna engedélyt kapni arra, hogy éjszaka is nyitva tarthassanak. A vonatkozó törvény szerint ha egy vendéglátó hely éjfél és reggel 6 óra között is nyitva szeretne lenni, ahhoz a jegyző engedélye szükséges. Az étteremtulajdonos ezért még a nyitás előtt engedélykérelmet adott be az önkormányzathoz.

Az V. kerület honlapján található tájékoztató szerint ennél az eljárásnál az illeték 3 ezer forint. A Bazilika környéki étterem esetében azonban az ügyészségi gyanú szerint ennél jóval magasabb volt a tényleges költség.

A gyanú szerint Borzován azt mondta az ismerősének, hogy befolyásolni tudja az önkormányzat döntését, és ezért cserébe másfél millió forintot kért. A nyomozati iratok szerint Borzován néhány nappal az ismerősével folytatott telefonbeszélgetés után egyeztetett is Rónaszékivel a kérelemről. Újabb pár nappal később az étteremtulajdonos egyik munkatársa elvitte a pénzt a megbeszélt helyre, majd másnap az önkormányzat tudomásul vette a cég kérelmét, és nyilvántartásba vette az éjszakai nyitvatartást.

Rónaszéki László ügyvédje közölte, hogy nem akar mondani semmit a nyomozásról, és kérte, hogy még a nevét se írjuk le. Az ügyben szintén meggyanúsított étteremtulajdonos ügyvédje, Dezső Antal szintén azt mondta, hogy sem ő, sem az ügyfele nem akar nyilatkozni semmit sem az ügyről. Borzován ügyvédje, Fülöp Tamás a gyanúsítás részleteit tartalmazó levelünkre azt válaszolta, hogy Borzován semmilyen, a levélben „megjelenő bűncselekményt nem követett el”.

A nyitvatartási engedély ügye csak egy része a nyomozásnak. A gyanúsítások többi eleme egy önkormányzati ingatlan elővásárlási jogának megszerzésével kapcsolatosak, mondta a Direkt36-nak egy, a nyomozást ismerő forrás. Egyéb részletet erről az állítólagos bűncselekményről egyelőre nem sikerült kideríteni.

A Központi Nyomozó Főügyészség közölte, hogy a Direkt36 értesüléseit nem akarják kommentálni. Annyit elmondtak, hogy az ügy mindhárom gyanúsítottja panasszal élt a gyanúsítás ellen, ezeket a panaszokat azonban a Legfőbb Ügyészség elutasította.

A vizsgálódás tehát még folyamatban van, és a gyanúsítottak csak akkor kerülnek bíróság elé, ha az ügyészség vádat emel ellenük a nyomozás végén. Az pedig csak egy esetleges bírósági tárgyaláson dőlhet majd el, hogy a gyanúsítottak valóban követtek-e el bűncselekményeket.

A kiválóan dolgozó jegyző

Az ügyet azonban már ebben a szakaszban is érdekessé teszi a három gyanúsított közül kettőnek a személye. Rónaszéki László 1999-től kezdve 14 éven át volt az V. kerület jegyzője, és ez alatt több különböző pártállású önkormányzati vezetéssel is dolgozott. Kinevezésekor a fideszes Karsai Károly volt a polgármester, majd a szocialista Steiner Pál következett, akit 2006-ban váltott a már akkor is a Fidesz fajsúlyosabb politikusai közé tartozó Rogán Antal.

Bár Rónaszéki 2012-ben még a „tartósan kiemelkedő szakmai tevékenysége elismeréséül” címzetes főjegyzői címet kapott Orbán Viktortól, nem sokkal később csúfos véget ért az önkormányzati karrierje. 2013-ban leváltották a posztjáról, ami akkor nem váltott ki komolyabb érdeklődést, később azonban a meggyanúsítása ráirányította a figyelmet távozásának körülményeire. Rogán idén év elején adott nyilatkozataiban azt mondta, hogy Rónaszékinek azért kellett mennie, mert elveszítette a bizalmat egy ingatlaneladás miatt. Az ügylet része volt annak az ellentmondásos ingatlaneladási sorozatnak, amelyre Juhász Péter kerületi ellenzéki képviselő hívta fel a figyelmet, és akinek feljelentése nyomán azóta nyomozás is indult.

Megnyerő külső, sikeres cég

Rónaszékihez hasonlóan sokáig távol maradt a reflektorfénytől Borzován is, pedig hosszú ideig ő volt a pusztán már elhelyezkedése miatt is a legfontosabb önkormányzatok közé tartozó kerület egyik legtöbbet foglalkoztatott építési vállalkozója.

Közbeszerzési adatok szerint 2000 és 2010 között akkori cége, a BAU Holding 2000 Zrt. több mint 6,5 milliárd forint értékben kapott munkákat – több esetben konzorcium tagjaként – az V. kerületi önkormányzattól. A CEU Microdata kutatócsoporttól kapott közbeszerzési adatok elemzése azt mutatja, hogy ebben az évtizedben egy cég sem kapott ennél nagyobb értékben szerződéseket az önkormányzattól.

A Belváros és a BAU Holding közötti szoros kapcsolatról születtek cikkek, és néhány alkalommal Borzován is megszólalt a sajtóban, de láthatóan nem kereste a nyilvánosságot. Fotót nem is sikerült találni az 51 éves, ismerői szerint megnyerő külsejű és mindig elegánsan öltözködő férfiról.

Az elmúlt négy évben aztán a Borzován nevén lévő érdekeltségek egyre gyengébb összesített bevételeket produkáltak, és megritkultak a belvárosi megbízások is. A vállalkozó több cégéből kiszállt, és jelenleg a cégnyilvántartás szerint mindössze egy vállalkozása van. Ez 2010 óta egyetlen forint bevételt sem termelt és a cég korábban több tízmilliós vagyona is pár millió forintra csökkent tavaly.

A hotel, ahova a pénzt vitték

Borzován neve előkerült azonban egy olyan céggel kapcsolatban, amely az elmúlt néhány évben kifejezetten látványos teljesítményt nyújtott. Ezt a céget EU-Line Zrt.-nek hívják, és szintén a Belvárosban aktív. 2011-es indulása óta legalább 6,4 milliárd forintnyi közbeszerzést nyert el - részben más cégekkel közösen –, és ezeknek a szerződéseknek a túlnyomó részét – közel 5,5 milliárd értékben – az V. kerülettől kapta.

A Direkt36 a közelmúltban bemutatta a cég szokatlannak tűnő tulajdonosi hátterét. Az EU-Line Zrt. tulajdonosa egy Bódis András nevű 30 éves férfi, akinek a cég alapítása előtt nem volt semmilyen más vállalkozása és komolyabb építőipari tapasztalata sem. A 2011-es alapításkor egy belvárosi hotelben dolgozott az üzemeltetésért felelős munkatársként, és ugyanott dolgozik most is, annak ellenére, hogy az általa 100 százalékosan tulajdonolt cégnek milliárdos munkái vannak, és csak tavaly 137 millió forintos nyereséget termelt.

A Direkt36 korábbi kutatása során kiderült, hogy több áttételes kapcsolódási pont is van az EU-Line és Borzován János között. Bódis és Borzován ezekre reagálva megerősítette, hogy ismerik egymást, de mindketten állították, hogy a kapcsolatuk nem terjed ki az EU-Line tevékenységére.

Az egyik kapcsolódási pont az a hotel volt, ahol Bódis András dolgozik. Korábbi cikkünkben bemutattuk, hogy Borzován több szálon is kötődött, illetve kötődik a szállodához, bár szerinte ezek nem jelentik azt, hogy a hotel az érdekeltségei közé tartozna. “A szállodát Borzován János tulajdonában és vezetése alatt álló cég építette és tartja karban a mai napig, ennek okán Borzován János a szálloda vezetésével napi kapcsolatban van, velük jó emberi, részben baráti kapcsolatokat ápol” – írta Borzován ügyvédje, Fülöp Tamás.

A Szent István Bazilika tövében található, Hotel Central Basilica nevű szálloda előkerült ugyanakkor abban a nyomozásban is, amelyben Borzovánt most több bűncselekménnyel is gyanúsítják. A nyomozás részleteit ismerő források szerint az önkormányzati engedélykérelem miatt aggódó étteremtulajdonos munkatársa ugyanis ebbe a hotelbe vitte azt a pénzt, amelyet az ügyészségi gyanú szerint Borzován kért az ügy elintézése érdekében.

Meglátja a rosszban a jót

A nyomozás határideje szeptember 13-án jár le. Az ügyészség nem válaszolt arra a kérdésre, hogy mikor indult az eljárás, de annyi kiderül a nyilatkozatukból, hogy „egyrészt saját felderítés adatai, másrészt a Nemzeti Védelmi Szolgálat feljelentése alapján” kezdtek nyomozni. Az állami szervek dolgozói által elkövetett visszaélések után kutató Nemzeti Védelmi Szolgálat nem válaszolt a kérdéseinkre, többek között arra sem, hogy a titkos információgyűjtésük során találtak-e más gyanús eseteket is azokon kívül, amelyekkel végül az ügyészség meggyanúsította a jegyzőt és a két másik embert.

A Központi Nyomozó Főügyészség és a Nemzeti Védelmi Szolgálat is a jól felszerelt és széles hatáskörű bűnüldöző szervek közé tartozik. A bűncselekmények, amelyekkel az ügy szereplőit gyanúsítják, egyenként is több éves börtönbüntetés járhat a büntető törvénykönyv szerint.

Borzovánról ismerői azt mondják, hogy nagyon magabiztos, aki kifejezetten élvezi a lehetetlennek tűnő szituációkat. Egy korábbi alkalmazottja szerint megvan az a képessége, hogy meglássa a pozitívumot a számára negatív helyzetekben is. “Ha baj van, és mindenki pánikol, akkor ő azt mondja, hogy ez kurvajó, és győztesként jön ki belőle” – mondta róla egy korábbi alkalmazottja. Igaz, hozzátette, hogy ezek jellemzően üzleti szituációk voltak és nem igazságszolgáltatási ügyek.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.