A görög válság, platóni párbeszédben elmesélve

gazdaság
2015 július 12., 12:05
comments 77

Egyre hisztérikusabb a helyzet szerencsétlen Görögország jövőjével kapcsolatban, az európai politikusok a jelek szerint már akkor se bíznának meg a görögökben, ha azok sírva könyörögnének, közben viszont annyira súlyos a helyzet, hogy a görögök bankjai már holnap összeomolhatnak.

Ilyenkor, ezekben a zűrzavaros időkben érdemes a nyugati kultúra klasszikusaihoz visszanyúlni. Paolo A. Pesenti, a New York-i Federal Reserve kutatója platóni párbeszéd formájában adta elő a görög válságot a görög kormány, illetve hitelezőik, a Trojka (Európai Bizottság, Nemzetközi Valutaalap, Európai Központi Bank) között, az amerikai közgazdasági társaság panelbeszélgetésén.

Íme:

Görögország:

Jó, hát itt vagyunk. Nem az a lényeg, hogy hogy jutottunk ide, hanem hogy most egy teljes gazdasági és társadalmi összeomlás közelében vagyunk, ráadásul nem is mi tehetünk róla. A bankjaink be vannak zárva, akik szerencsések és találnak egy működő bankautomatát, azok is csak egy kevés eurót tudnak felvenni.

Screen Shot 2015-07-12 at 15.16.11

A turisták tömegesen mondják le az utakat, a kereskedők nem kapnak hitelt, amiből finanszírozni tudnák a külföldről behozott árukat, a fiataloknak nincs állása, akinek meg van, azokat a cégek nem tudják kifizetni, néha az állam sem fizet nyugdíjakat, háborog a társadalom. Ezt mind el lehetett volna kerülni.

Trojka:

De hát éppen az a lényeg, hogy hogyan jutottunk ide. Már nem is egyszer, hanem kétszer lettetek kimentve. És mi történt a pénzzel, amit kaptatok? Az összes feltétel, amit elvártunk, arról szólt, hogy fektessetek be az országotok jövőjébe. Fenntartható költségvetés, bizalom a pénzügyekben. Ehhez képest öt év után most megint ugyanott tartotok. Nem tudjátok visszafizetni a részletet a valutaalapnak, olyan országok társaságába kerültetek, mint Szomália, Szudán és Zimbabwe.

Ahelyett, hogy felelősséget vállalnátok ezért, még ti diktáljátok a feltételeket! A harmadik mentőcsomagért, amiben ráadásul minden eddiginél több pénzt kértek, az eddiginél is hosszabb időre.

Görögország:

Talán hallottatok róla, hogy volt nálunk egy népszavazás a múlt héten. Mellesleg, óriási többséggel azt mondta a görög nép, hogy elege van ebből a gazdaságnyomorító, deflációs-recessziós megszorításból, amit ti eufemisztikusan "feltételeknek" neveztek.

Screen Shot 2015-07-12 at 15.18.38

A múltbeli korrupt és csaló elitek hibáiért fizetünk eddig, de 2010 óta már eleget fizettünk. Azóta akkora megszorításokat hajtottunk végre, mint egyetlen másik fejlett ország sem. Az eredmény? Nehézségek, nyomor, 25 százalékkal zuhanó GDP, hatalmas munkanélküliség. Elegünk van a növekedésellenes politikából, tarthatatlan, hogy gyorsabban zuhan a gazdaság teljesítménye, mint az adósságok állománya. A társadalom elfáradt a reformokban, emiatt csak egyre populistább alternatívák lesznek a nyerők. És egyékbént is, azt szeretnénk, ha mi irányíthatnánk a saját sorsunkat.

Trojka:

Senki nem szereti a feltételeket, és senki nem szeret pénzt kérni tőlünk. Ha nem akarjátok a feltételeket, hát ne kerüljetek olyan helyzetbe, hogy kérnetek kelljen! Volt egy csomó olyan ország, amely hasonló adósságba került, megszorításokkal válaszolt, és kimászott a nehéz helyzetből. Írország és Portugália igazi sikertörténet. Spanyolország és még Olaszország is képes volt valódi reformokat megvalósítani. Sem szándék, sem ok nincs arra, hogy különleges bánásmódot kapjatok. Nem lenne igazságos, rossz precedenst teremtene.

German riot police stand in front of the euro sign during a demonstration by Alternative fuer Deutschland outside ECB headquarters in Frankfurt

Tényleg a strukturális reformok mellett álltok? És hol vannak azok? Hol vannak az átfogó reformok, az asztalon lévő törvénytervezetek, mondjuk az adószedés hatékonysága vagy a korrupció területén? Mi van a termékpiacok liberalizációjával, a szabályozás felülvizsgálatával, a nyugdíjrendszer fenntarthatbóbbá tételével, a bankrendszer feltőkésítésével, a fizetésképtelen intézmények menedzselésével?

Ha elértek valamit ezen a fronton, akkor kaptok pénzt, sőt, talán még az adósságból is elengedünk. Ha meg nem tetszik, akkor senki nem kényszerít titeket arra, hogy az eurózónában maradjatok.

Görögország:

Senki nem akar elmenni az eurózónából! Szerintetek is túl veszélyes lenne ez. És mindenféle retorika ellenére ti vagytok azok, akik mindig mindent halogatni akarnak, csak ne kelljen a politikai szélsőségekkel szembenézni. Egyébként is: nézzetek rá Európa térképére, azon belül is arra, hogy hol van Görögország, illete hol marad majd az eurózónából való kilépés után. Mi szeretnénk Európában maradni, lehetőleg egy szolidárisabb Európában, de mindenképpen egy pragmatikusabb Európában. Kellene új, okosabb költségvetési célokat találni, komolyan beszélni az adósságelengedésről, addig is kellene nekünk egy áthidaló hitel, meg a bankjainkba néhány milliárd euró.

Trojka:

A szolidaritáshoz bizalom kell, meg a kölcsönös kötelezettségek elismerése. Például hogy vissza legyen fizetve az adósságok. Minek adjunk nektek még pénzt? Hogy még többen ki tudják menekíteni a pénzüket a bankból?

Görögország:

Jó, akkor be fogunk vezetni egy új pénzt, valamiféle állami igérvényt.

Trojka:

Nagyon vicces! De még a felvetés is törvényellenes. Az eurózónában nem lehet párhuzamos valuta az euró mellett. Inkább beszéljünk tovább arról, hogy kiléptek az eurózónából.

Görögország

Emlékeztesselek titeket arra, hogy 2009-ben Kalifornia kibocsátott többszáz millió dollárnyi igérvényt, amikor bajba jutott? Ennek ellenére még mindig a dollárt használhatják.

Trojka

Emlékeztessünk arra, hogy Kalifornia teljes jogú tagja egy 50 államból álló szövetségi államnak, míg ti, hát... a Hellén Köztársaság nem egy ilyen erős közösség tagja.

Görögország:

Hát de pont ez a baj! Ha az Egyesült Európai Államok része lennénk, akkor nem is beszélnénk most semmi ilyesmiről.

Trojka:

Na jó, inkább hagyjuk az egészet :-/

(NBER [a videóban Pesenti előadása 35:00 körül kezdődik], további olvasnivaló: NBER)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.