Kiszállt az amerikai támogató, éheznek a majmok bolygójának lakói Libériában

ÁLLAT
2015 július 12., 07:24
comments 89

A Majom-szigetnek nevezett területen működik az a rezervátum, amit igen nemes céllal hoztak létre. Egykor laboratóriumokban tesztelt majmok élhetnek itt nyugodt életet. A hat apró szigeten nincsenek más lakói, csak a majmok, az emberek csónakkal hordják át az élelmet az állatoknak. A helyi média el is nevezte a környéket a majmok bolygójának.

Csak hogy mindez csak az idilli felszín. Egy New York-i véradást kutató szervezet, New York Blood Center (NYBC) vállalta még 2005-ben, hogy életük végéig támogatni fogják a majmok életét. Idén márciusban viszont bejelentették, hogy mégsem, nincs több pénz.

photo_camera A Majom-sziget lakói (ZOOM DOSSO / AFP)

A 66 csimpánz így komoly bajba került. A libériai kormány rendkívüli segélyt biztosított ugyan a majmoknak, de ez nem egy olyan megoldás, amire hosszabb távon számítani lehetne. Ezért most ismét nyomásgyakorlás indult, hogy az NYBC változtassa meg a döntését, és ismét fizessék a majmok ellátást, akiken éveken át kísérleteztek laborokban.

A csimpánzok ellátása havi 27 ezer euróból jön ki, az NYBC pedig multimillió dolláros kutatásokat finanszírozó alapítvány, így az állatvédők szerint bőven kéne, hogy pénz legyen a majmokra.

A libériai kutatólabor még 1974-ben nyitott meg, Monroviától 65 kilométerre. A helyi kutatócsapatok segítettek befogni és megvásárolni a csimpánzokat az amerikai kutatók számára. A kutatásból sok fontos eredmény is kinőtt, komoly előrelépések történtek a vírusos fertőzések dinamikájának megértésében például. Így amikor a kutatólabor bezárása mellett döntött az NYBC, hangsúlyozták, hogy a csimpánzok teljes mértékben jutalmat érdemelnek a részvételükért.

Emberi segédlet nélkül a csimpánzok nem maradnának sokáig életben a szigeten, mert bár háborítatlanul élhetnek ott, de a szigeten nincs elég ivóvíz és élelmiszer. Szintén emberek intézik a születésszabályozást is, ezzel biztosítva, hogy a populáció ne nőjön túl nagyra.

Március óta libériai kutatószervezetek annyi pénzt összeszedtek, hogy az éhezéstől és a kiszáradástól megmentsék az állatokat, de hosszabb távon nem tudják fenntartani a szigetet.

A majmok helyzete miatt nyílt levélben tiltakozott Jane Goodal, a világhírű majomszakértő is, aki szintén azt kérte a NYBC-től, hogy tekintsék morális kötelességüknek a majmok ellátását.

Az AFP kereste a NYBC képviselőit is, de nem kaptak semmiféle visszajelzést kérdéseikre. (AFP, BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.