Nyílt levélben kéri a brit antropológiai társaság igazgatója Balog Zoltánt, hogy ne csináljon hülyeséget

2015 július 12., vasárnap 6:57
273

A világhírű dokumentumfilmes és antropológus, André Singer nyílt levelét a Királyi Antropológiai Intézet nevében címezte az Emmi miniszterének, Balog Zoltánnak.

Singer Etiópiában, kép: Wikipedia

Singer ebben arról ír, hogy hallott róla, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. És ez Singer szerint nem jó ötlet.

Egy ennyire különleges időben, amikor világszerte társadalmilag érvényes megoldásokat keresünk olyan problémákra, mint a migráció vagy a vallási intolerancia, ez egy nagyon rövidlátó döntésnek tűnik.

- írja Singer, majd azzal folytatja, hogy világszerte az antropológia egyre fontosabb eszközzé válik, hogy segítsen megérteni mindazokat a jelenségeket, melyekkel a kormányok és társadalmak szembetalálják magukat.

Nehéz megérteni, hogy egy ennyire kritikus időben miért választanák azt, hogy aláássák e terület magyar kutatóinak és tanárainak munkáját, akik eddig is sokat járultak hozzá e témákhoz.

Singer, antropológusokra jellemző természetes naivitással még azt is felalánlja levele végén, hogy szívesen folytatna szakmai vitát e kérdésről Balog miniszterrel akár. Látatlanban azt mondjuk, hogy egy afrikai törzs szertartásaiba könnyebb lehetett belevonódni, mint ezt kivitelezni.

A levél a Magyar Kulturális Antropológia Társaság honlapján olvasható.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt