Nyílt levélben kéri a brit antropológiai társaság igazgatója Balog Zoltánt, hogy ne csináljon hülyeséget

oktatás
2015 július 12., 06:57
comments 273

A világhírű dokumentumfilmes és antropológus, André Singer nyílt levelét a Királyi Antropológiai Intézet nevében címezte az Emmi miniszterének, Balog Zoltánnak.

photo_camera Singer Etiópiában, kép: Wikipedia

Singer ebben arról ír, hogy hallott róla, hogy a magyar kormány a kulturális antropológia BA szak felszámolására készül. És ez Singer szerint nem jó ötlet.

Egy ennyire különleges időben, amikor világszerte társadalmilag érvényes megoldásokat keresünk olyan problémákra, mint a migráció vagy a vallási intolerancia, ez egy nagyon rövidlátó döntésnek tűnik.

- írja Singer, majd azzal folytatja, hogy világszerte az antropológia egyre fontosabb eszközzé válik, hogy segítsen megérteni mindazokat a jelenségeket, melyekkel a kormányok és társadalmak szembetalálják magukat.

Nehéz megérteni, hogy egy ennyire kritikus időben miért választanák azt, hogy aláássák e terület magyar kutatóinak és tanárainak munkáját, akik eddig is sokat járultak hozzá e témákhoz.

Singer, antropológusokra jellemző természetes naivitással még azt is felalánlja levele végén, hogy szívesen folytatna szakmai vitát e kérdésről Balog miniszterrel akár. Látatlanban azt mondjuk, hogy egy afrikai törzs szertartásaiba könnyebb lehetett belevonódni, mint ezt kivitelezni.

A levél a Magyar Kulturális Antropológia Társaság honlapján olvasható.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.