Ezért nem szabad soha feladni: Sorra utasították el a befektetők az Airbnb alapítóját, mert nem tartották elég jónak az ötletet

gazdaság
2015 július 13., 21:34
comments 109

A világszerte hódító közösségi szálláskereső szolgáltatás, amin keresztül bárki felajánlhatja otthonát idegeneknek, ma már óriási üzlet, az Airbnb értékét jelenleg 25 milliárd dollárra teszik. De a kezdet persze itt sem volt döcögésmentes. A cég vezérigazgatója, Brian Chesky mostanában tett ki öt elutasító levelet az internetre, amit indulásuk környékén kaptak Szilícium-völgy-beli befektetőktől. A céget ekkor 1,5 millió dollárra taksálták, ami a helyi start-up piacon azért nem olyan kiugróan magas ár, és Cheskyék 150 ezer dolláros befektetőket kerestek, akiknek cserébe tíz százaléknyi járt volna a cégből. 2008-ban összesen hét befektetőnek írtak. Öten elutasították őket, ketten nem is válaszoltak.

photo_camera Brian Chesky (Kimberly White/Getty Images for Vanity Fair)

A levelek közül pár meglehetősen sablonlevél, olyan megoldásokkal, mint hogy ez nem a mi területünk meg hogy a piac nem tűnik elég nagynak, ilyesmik.

airbnb

airbnb2

airbnb3

És persze most nagyon könnyű nevetni az amúgy a levelekben kitakart nevű befektetőkön, hiszen alighanem tényleg életük lehetőségét bukták el. De közben naponta sok száz hasonló megkeresését kaphatnak, és tényleg lehetelten megmondani, mi az, ami be fog robbanni. Egyes becslések szerint az Egyesült Államokban jelenleg négyből három start-up bukik meg viszonylag hamar. Szóval ez az egész inkább azoknak tanács, akiknek van egy ötletük, és ehhez keresnek befektetőket: akárhány visszautasítás jön, amíg belefér, érdemes menni tovább előre. (Quartz)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.