Varufakisz a versailles-i* döntéshez hasonlította a görög egyezséget

külföld
2015 július 13., 17:50
comments 274

Lemondása óta első interjúját adta Janisz Varufakisz, egykori pénzügyminiszter és marxista showman. Az ausztrál ABC rádiónak beszélve azt mondta, hogy az egyezség, amit lenyomtak a görögök torkán, a "megszégyenítés politikája". Szerinte Ciprász kormányával szemben lehetetlen elvárásokat szabtak, ezért az egész egyezség egyszerűen nem lehet életképes.

"A trojka eldöntötte, hogy minden egyes szót meg fognak etetni vele (mármint Ciprásszal), mellyel az elmúlt öt évben kritizálni merte a trojka működését. Nem csak azért a hat hónapért, amíg kormányon volt, hanem a megelőző öt évért is. Ennek semmi köze a közgazdasághoz. Semmi köze ahhoz, hogy visszarakják a görögöket a felépülés pályájára. Ez egy új versailles-i egyezmény, ami kísérti most újra Európát, és a miniszterelnök tudja ezt. Tudja, hogy átkozott, ha megteszi, és átkozott, ha nem teszi meg."

- mondta Varufakisz, utalva a versailles-i egyezségekre, melynek része volt mind a németekkel kötött békediktátum, mind a versailles-i Trianon-kastélyban ránk hatályos döntések. És fontos kiemelni, hogy Varufakisz nyilván a németekkel kötött megállapodásra gondolt itt.

photo_camera AFP PHOTO / Angelos Tzortzinis

A volt miniszter szerint is puccs zajlik éppen, csak míg 1967-ben tankokat, addig most bankokat használtak a demokrácia leveréséhez. Szerinte a német pénzügyminiszter, Wolfgang Schäuble a görögöket használta arra, hogy megrémissze Franciaországot és Olaszországot. (Guardian)

*Javítás: Korábban a címben trianoni döntés volt, de a versailles-i egyezség ennél jóval szűkebben értelmezendő, ezért lecseréltük. A hibáért elnézést kérünk.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.