Miután nekiálltunk falat építeni, a kormánynak eszébe jutott segíteni is a menekülteken.

De persze csak a "valóban rászorulóknak". Erről Soltész Miklós államtitkár beszélt a Karitatív Tanács (KT) szerdai találkozója után. A KT tagjai a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a minisztérium velük egyeztetett a Magyarországra érkező menekültek humanitárius ellátásáról.

Soltész szerint ezentúl A Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek ellátni az illegális bevándorlókat. A hat nagy karitatív szervezet hat helyen lesz jelen: az ORFK kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban.

Soltész leszögezte, hogy a karitatív szervezetek

a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani: elsősorban idős és beteg embereknek, valamint gyermekes családoknak.

Soltész arról is beszélt, hogy a több tucat országból érkező migránsoknak az európaitól eltérő vallási, étkezési szokásaik vannak, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszer, ruha jut el hozzájuk. A rosszul választott adomány ugyanis sokszor a kukában vagy a piacon végzi.

Szerinte a legnagyobb szeretettel és jó szándékkal is nagy kárt lehet okozni mind Magyarországnak, mind a bevándorlóknak. Fontos a kiegyenlített ellátás, hiszen a migránsok, akik többségének van mobiltelefonja, informálják a következő csoportokat minden egyes gyűjtőtáborról. Így ők már konkrét elvárásokkal érkeznek és

"követelőzőkké válnak,

ha nem kapják meg azt az ellátást, amiben egy héttel korábban részesültek sorstársaik".

(kormany.hu)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.