Miután nekiálltunk falat építeni, a kormánynak eszébe jutott segíteni is a menekülteken.

De persze csak a "valóban rászorulóknak". Erről Soltész Miklós államtitkár beszélt a Karitatív Tanács (KT) szerdai találkozója után. A KT tagjai a Katolikus Karitász, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány, a Magyar Vöröskereszt és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a minisztérium velük egyeztetett a Magyarországra érkező menekültek humanitárius ellátásáról.

Soltész szerint ezentúl A Karitatív Tanács tagjai a hatóságokkal egyeztetve, szervezetten, a feladatokat egymás között megosztva segítenek ellátni az illegális bevándorlókat. A hat nagy karitatív szervezet hat helyen lesz jelen: az ORFK kérésére a röszkei és a kiskunhalasi, a Bevándorlási és Állampolgársági Hivatal (BÁH) kérésére pedig a Nagyfán, Debrecenben, Vámosszabadiban és Bicskén működő tárborokban.

Soltész leszögezte, hogy a karitatív szervezetek

a valóban rászorulóknak fognak humanitárius segítséget nyújtani: elsősorban idős és beteg embereknek, valamint gyermekes családoknak.

Soltész arról is beszélt, hogy a több tucat országból érkező migránsoknak az európaitól eltérő vallási, étkezési szokásaik vannak, ezért nem mindegy, hogy milyen élelmiszer, ruha jut el hozzájuk. A rosszul választott adomány ugyanis sokszor a kukában vagy a piacon végzi.

Szerinte a legnagyobb szeretettel és jó szándékkal is nagy kárt lehet okozni mind Magyarországnak, mind a bevándorlóknak. Fontos a kiegyenlített ellátás, hiszen a migránsok, akik többségének van mobiltelefonja, informálják a következő csoportokat minden egyes gyűjtőtáborról. Így ők már konkrét elvárásokkal érkeznek és

"követelőzőkké válnak,

ha nem kapják meg azt az ellátást, amiben egy héttel korábban részesültek sorstársaik".

(kormany.hu)