A gigantikus fingcsatákat ábrázoló XIX. századi japán tekercseknél tényleg alig létezik menőbb műalkotás

kultúra
2015 július 16., 07:29
comments 130

A tradicionális japán képzőművészet számos ága beszivárgott már hozzánk is, sok elemének konkrét hatása is volt a nyugati művészeti ágakra, de úgy néz ki, hogy egy igen fontos iskolának eddig indokolatlanul kevés figyelmet szenteltünk. Ez a He-Gassen (屁合戦), ami szó szerinti fordításban fingcsatát jelent, és mindez tekercseken maradt fenn.

fing

És pont az történik ezen, mint amire a cím alapján gondolni lehet: az 1840 körül keletkezett tekercsen rajzolt férfiak és nők különféle pózokba rendeződve finganak egymásra öblöseket. A fing ereje annyira erős, hogy van amikor még egy macskát is a levegőbe tud repíteni.

fing02

Persze az alpári humor szerelmesei rögtön lelkesek lesznek az ilyesmitől, de mindennek politikai vetülete is volt bőven. Az 1603 és 1867 között tartott Edo-korban ugyanis folyamatosan nőtt a nyugati nyomás a világtól elzárva működő szigetországon, amire az egyik válasz a befolyásra törekvő nyugatiak művészi megformálásban ábrázolt lefingása volt. Elég nagy win.

fing03

Az összes kép rendes felbontásban a Waseda Egyetem honlapján érhető el.

Ha valaki szereti az ilyen témákat, azért az európai kultúrkör sem kell hogy szégyenkezzen. A XVI. században élt francia orvos, François Rabelais regénye, a Gargantua és Pantagruel simán felveszi a versenyt ezekkel a rajzokkal. Főleg Faludy György csodálatos fordításában. (via OpenCulture)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.