Margaret Thatcher az évszázad éhínsége alatt szerette volna tovább destabilizálni az etióp kormányt

külföld
2015 július 16., 04:24
comments 65

Korábban nem publikált dokumentumok szerint a brit miniszterelnök azt kívánta elérni, hogy Anglia találjon utat az etióp rezsim destabilizálásához, épp akkor, amikor az ország egy egészen pusztító éhínséggel nézett szemben 1984-ben. Thatcher birálta a brit segélyezést is, mert szerinte az elküldött élelmiszer-adományok a kegyetlen etióp kormányt erősítették.

A korábban szigorúan titkosnak számító miniszterelnöki feljegyzés szerint Thatcher támogatni akarta a derg juntát irányító Mengisztu Hailé Mariam ellen küzdő lázadókat, ami önmagában még érthető cél, de fel is függesztett többféle segélyadományt, amit a britek küldtek a XX. század második felének egyik legsúlyosabb éhínségétől szenvedő országnak. Az 1983 és 1985 között zajló éhínségnek több százezer áldozata volt.

A kortárs popkultúra egy terméke:

A világ közvéleménye igazán 1984 októberében döbbent rá az etióp állapotokra, amikor Michael Buerk bemutatta riportját a BBC-n. Ezután jöttek létre olyan jótékonysági megoldások, mint a Band Aid és a Live Aid-koncertek, és Nagy-Britanniából legalább 150 millió font értékben küldtek segítséget, közte több ezer tonna élelmiszert. Angliában a jótékonysági akció élére a zenész Bob Geldolf állt, aki azzal is híressé vált, hogy először mondta ki élő adásban a fuck szót a brit tévében, amikor éppen adakozásra szólította fel az embereket a Live Aid 1985-ös eseményén.

A most kiderült jelentésből kiderült, hogy Thatcher elégedetlen volt azzal, ahogy és ahova a brit segély eljut, mert szerinte mindezek a rengeteg emberi jogi visszaélést elkövető rezsim erősödését szolgálták. Illetve azzal is, hogy ha már ennyit segítenek, akkor azzal miért nem lehet valahogy az ellenzéket támogatni. A miniszterelnök egyben azt kérte külügyminiszterétől, Geoffrey Howétól, hogy álljon elő ötletekkel, hogyan lehetne nyomás alá helyezni és akár destabilizálni az etióp kormányt.

photo_camera Londoni graffitit távolítanak el (BEN STANSALL / AFP)

A külügyminiszter meglehetősen kijózanító választ küldött, amikor arról írt, hogy mindez az erőforrások még nagyobb eltérítéséhez vezethetne, sőt, akár polgárháborúba is taszíthatná az országot, ami még jobban megnövelné további éhínségek esélyét, ami után még nagyobb léptékű nyugati segélyre lenne szükség. A külügyi tárca egyetértett ugyan a miniszterelnök ellenérzésével, hogy nem az igazi olyan országba dönteni a segélyt, melynek politikai lépései megkérdőjelezhetőek. Ugyanakkor Howe nem látott más utat, mint hogy a humanitárius szempontok legyenek a legfontosabbak. (Independent)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.