Egy vérbosszú elől menekülő, családját elveszítő afgán fiú története megmutatja, hogyan működik sokszor a menedékkérelmek elbírálása Magyarországon

jog
2015 július 22., 12:23
comments 308

A Magyar Helsinki Bizottság blogjára került fel egy történet arról, hogy hogyan működik a menedékkérelem elbírálása Magyarországon. A történet főszereplője egy afgán fiatal, akinek nevét a történetben a biztonság kedvéért megváltoztatták, Zemárra.

Zemar öt éves volt, amikor egy rivális család vérbosszút fogadott egész családja ellen. A térségben a vérbosszú ma még éles és eleven dolog, generációkon keresztül hangolhat egymás ellen családokat, hogy aztán azok tagjai erőszakkal támadjanak egymásra.

A család a vérbosszú elől Pakisztánba menekült, de itt is rátaláltak üldözőik, Zemak ekkor tíz éves volt. Bátyját megmérgezték, anyját pedig elgázolták. Ezután apjával és testvérével hazamentek, abban bíztak, hogy a rokonság majd jobban meg tudja őket védeni. De ez nem jött be, rendszeresen bántalmazták a két gyermeket, testvére fél szemére meg is vakult. Zemart végül el is rabolták, megkínozták és meg is erőszakolták. Végül zárkájának pöcegödrén keresztül tudott megmenekülni. Ezután döntötték el, hogy végleg elhagyja az országot. Apja közben egy öngyilkos merénylő támadásában lebénult, így ő otthon kellett maradjon.

Ilyen háttérrel jutott el Zemar 2014 őszére a szerb-magyar zöldhatárra.

Hiába e történet, első fokon a menekültügyi intéző megalapozatlannak ítélte a kérelmet és szavahihetetetlennek ítélte Zemart. A Bevándorlási és Állampolgársági Hivataltól (BÁH) nem kapott védelmet és kimondták, hogy mivel a fővárosból, Kabulból jött, oda vissza is lehet küldeni, mert az biztonságos terület. A BÁH szerint Zemar története életszerűtlen volt, meghallgatásai során mondottakban pedig ellentmondásokat véltek felfedezni.

Zemart Fazekas Tamás, a Magyar Helsinki Bizottság ügyvédje képviselte, aki felülvizsgálatot kért. Ehhez csatoltak egy szakorvosi véleményt is, ami kimondta, hogy a 18 éves fiú súlyos, embertelen bánásmód elszenvedője volt. Ezzel szemben állt a BÁH szakértői jelentése, ami egy rövid személyes vizsgálatra alapult, és például kimondta, hogy nincsenek külsérelmi nyomok a fiatalok, miközben Zeman teste tele volt szúrt és vágott sebekkel.

A bíróság végül Zemant szavahihetőnek fogadta el személyes meghallgatása után

"Megállapította, hogy a fiú vérbosszú áldozatának tekinthető, tehát a genfi egyezménybe foglalt meghatározott társadalmi csoporthoz tartozik, azaz menekült státusz illeti meg. Továbbá szakorvosi vélemény alapján szintén megállapította, a fiú sérülései egyértelművé teszik, hogy súlyosan kínzó, embertelen bánásmódnak volt kitéve hazájában. Zemarnak tehát nem kell tovább rettegnie a bizonytalanságtól, az esetleges kitoloncolástól, esélyt kapott a békés életre, továbblépésre, családalapításra. Nem lesz könnyű, de a nehezén tán már túl van."

- zárul a Magyar Helsinki Bizottság bejegyzése.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.