134 milliós kártérítést fizet Debrecen a MODEM-ből eltűnt képek tulajdonosának

Egyéb
2015 július 24., 15:42

Azonnali hatállyal megszüntette a debreceni MODEM igazgatójának, Kukla Krisztián munkaviszonyát a debreceni önkormányzat, ami mai ülésén arról is döntött, hogy 134 millió forint kártérítést fizet Antal Péternek.

photo_camera Csontváry Éjszakai táj kápolnával és alakokkal című festménye.
Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI

Antal annak idején ~500 képet adott tízéves tartós bérletbe Debrecen önkormányzatának az Antal-Lusztig gyűjteményből: ez az ötszáz kép kellett ahhoz, hogy egyáltalán megnyilhasson a MODEM. És ebből a gyűjteményből tűnt el 2014. áprilisában két nagyértékű festmény,

  • Csontváry Kosztka Tivadar Éjszakai jelenet kápolnával és alakokkal című képe;
  • és Nemes-Lampérth József Táj című tusrajza.

Antal akkor úgy becsülte, hogy a két kép együttes értéke meghaladja a százmillió forintot, de értékük a két festő nagyon kicsi hátrahagyott életműve miatt azóta jelentősen növekedhetett.

A Csontváryt 80 milliós értéken vették letétbe, a Nemes-Lampérth-tusrajzot 25 millión. Antal Péter egyébként nem kért semmilyen ellenszolgáltatást az gyűjtemény letétbe helyezésekor, csak annyit, hogy három éven belül készítsenek egy katalógust a műtárgyakról. Ezt nyolc év alatt nem sikerült véghezvinni.

Az ügyben nyomoznak is, de ez eddig nem vezetett eredményre, sem a képek, sem az elkövetők nem lettek meg. A most kirúgott igazgató azzal a kijelentéssel lepett meg mindenkit tavaly, hogy

„Nem lehet kijelenteni, hogy ellopták a képeket, a képek eltűntek”.

Az önkormányzat is több vizsgálatot lefolytatott, most arra jutottak, hogy a MODEM igazgatója, Kukla Krisztián "súlyos gondatlansággal, jelentős mértékben megszegte kötelezettségét", ezért rúgták ki. (MTI alapján)

Kiemelt videóink

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.