A perui kormány először próbálja meg felvenni a kapcsolatot a dzsungelben a világtól elzárva élő törzzsel

külföld
2015 július 24., 14:58
comments 257

A kormány úgy döntött, hogy megpróbálnak kapcsolatba lépni azzal az Amazonas mellett élő törzzsel, mely idáig a világtól teljesen elzárva létezhetett.

A Mascho Piro törzs tagjai az elmúlt években egyre gyakrabban bukkantak fel a a Manu Nemzeti Parkban található dzsungelen kívül.  Az első kapcsolatfelvételek a külvilággal így már le is zajlottak: környék faluinak lakói, keresztény hittérítők és turisták is kommunikálni próbáltak már az őslakos törzs tagjaival, ruhákat és élelmiszert kínálva nekik. A kormány által felkért antropológusok többek között azt akarják megtudni, hogy miért történt mindez. Gyakorlatilag csak a perui kormány az egyetlen, aki még meg sem próbált kapcsolatba lépni velük.

Peruban hivatalosan tilos a világtól elzárt törzsekkel kapcsolatban lépni, elsősorban azért, mert immunrendszerük nincs felkészülve a leghétköznapibb betegségek legyűrésére sem. Ugyanakkor mivel a kapcsolatfelvételért semmiféle büntetés nem jár, a tiltás önmagában nem sok elrettentő erővel bír.

Az őslakosok jogaiért küzdő FENAMAD nevű szervezet képviselői szerint a kormány döntése, hogy felveszi a kapcsolatot a törzzsel, csak további olyan kapcsolatokhoz vezethet, melyek a múltban már több hasonló törzs létszámát megtizedelte.

photo_camera Törzs tagjai az Amazonas partján (DIEGO CORTIJO / WWW.UNCONTACTEDTRIBES.ORG / AFP)

A kormány álláspontját viszont Luis Felipe Torres, az elzárt törzsekért felelős kormánybiztos ismertette, aki szerint nem erőszakkal és nem mindenáron akarnak majd kapcsolatba lépni a Mascho Piro-törzzsel, arról pedig szó sincs, hogy rá akarnák venni őket, adják fel nomád életmódjukat. Ugyanakkor azt is észre kell venni, hogy épp a törzs lett nyitott a külvilág felé, viselkedésük alapján egyértelműen kapcsolatot akarnak létesíteni. Ehhez pedig minden joguk megvan Torres szerint.

A törzs tagjai volt hogy a folyó partja mellett végighaladva jutottak el egész messzire, és onnan integettek a csodálkozó embereknek. De nem minden találkozás volt ennyire békés a külvilággal, májusban rátámadtak a szintén őslakos Machiguenga közösség tagjaira, és egy fiatal férfit nyíllal meg is öltek. Hasonló gyilkosság már 2011-ben is előfordult, akkor egy parkőrt is megsebesítettek.

A kormány most Yine-tolmácsok segítségével próbál meg kapcsolatba lépni a törzzsel, mert a törzs tagjai is hasonló dialektusban beszélnek. A cél elsősorban az, hogy a jövőbeni összecsapásokat elkerüljék. A tolmácsokkal orvosok is mennek majd a közelbe, hogy ha esetleg fertőzés történne, legyen, aki segíteni tud. (Reuters, Washington Post)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.