Magyar Nemzet: Védett földikutyákat is veszélyeztet a határzár

2015 július 27., hétfő 7:45
204

Simicska Lajos újságja arról írt cikket - egy hónappal a HVG után -, hogy több szempontból is káros lesz az élővilágra a magyar-szerb határfal. A déli földikutya (a földikutyák egyik alfaja) európai szintű védelmet élvez, csak itt található meg a Kárpát-medencében, nagyjából 200 példány él vadon a határ két oldalán, de a kerítés betonalapja miatt nem tudnának közlekedni a föld alatt.

Az erdélyi földikutya egy példányát tartja a kezében, annak szabadon engedése előtt Németh Attila, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai kutatócsoport munkatársa Bagamér határában 2014. szeptember 11-én. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) szakemberei, nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével, ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén. Ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, hanem a többi endemikus földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet. (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Ha nem lesz meg az egészséges állománynagyság, akkor az öröklésben felmerülhet a belterjesség, és ezen a tenyészpéldányok cseréje sem segíthet – mondta Bojtos Ferenc, a szegedi Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodájának vezetője, aki szerint a károkat nem lehet csökkenteni, az emberek és járművek mozgása, a járőrözés hatása sem enyhíthető.

A kerítésnek egyébként augusztus 31-ig kellene megépülnie, de eddig csak 4 km-en végeztek a földmunkával – írja a delmagyar.hu.

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt