Magyar Nemzet: Védett földikutyákat is veszélyeztet a határzár

határ
2015 július 27., 07:45
comments 198

Simicska Lajos újságja arról írt cikket - egy hónappal a HVG után -, hogy több szempontból is káros lesz az élővilágra a magyar-szerb határfal. A déli földikutya (a földikutyák egyik alfaja) európai szintű védelmet élvez, csak itt található meg a Kárpát-medencében, nagyjából 200 példány él vadon a határ két oldalán, de a kerítés betonalapja miatt nem tudnának közlekedni a föld alatt.

photo_camera Az erdélyi földikutya egy példányát tartja a kezében, annak szabadon engedése előtt Németh Attila, az MTA-MTM-ELTE Paleontológiai kutatócsoport munkatársa Bagamér határában 2014. szeptember 11-én. A Hortobágyi Nemzeti Park Igazgatóság (HNPI) szakemberei, nemzetközileg elismert szakértők közreműködésével, ismert populációkból származó egyedekkel új erdélyi földikutya populációt hoztak létre a Hajdúsági Tájvédelmi Körzet területén. Ez a világviszonylatban is egyedülálló akció nemcsak az erdélyi földikutya fennmaradásában játszhat fontos szerepet, hanem a többi endemikus földikutyafaj megmentéséhez is nélkülözhetetlen lehet. (Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Ha nem lesz meg az egészséges állománynagyság, akkor az öröklésben felmerülhet a belterjesség, és ezen a tenyészpéldányok cseréje sem segíthet – mondta Bojtos Ferenc, a szegedi Csemete Természet- és Környezetvédelmi Egyesület irodájának vezetője, aki szerint a károkat nem lehet csökkenteni, az emberek és járművek mozgása, a járőrözés hatása sem enyhíthető.

A kerítésnek egyébként augusztus 31-ig kellene megépülnie, de eddig csak 4 km-en végeztek a földmunkával – írja a delmagyar.hu.

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.