A japán kormányt is megfigyelte az NSA

Japán kormányzati képviselők és a legnagyobb japán cégek prominensei után kémkedett az amerikai titkosszolgálatokat kiszolgáló Nemzetbiztonsági Ügynökség, az NSA (National Security Agency) - derült ki most nyilvánosságra került Wikileaks dokumentumokból.

A frissen közzétett iratok szerint 35 személy volt a megfigyeltek között, és a listán szereplő nevek alapján egyáltalán nem kizárt, hogy az ügyből komolyabb diplomáciai konfliktus lehet az Egyesült Államok és Japán között. Megfigyelték Shinzo Abe miniszterelnököt és más kormányzati személyeket is. A Mitsubishi földgázkereskedő cégének vezetői, valamint a Mistu kereskedőcég kőolaj-divízióját igazgató menedzserek nevei is ott voltak a listán. Több, most napvilágot látott bizalmas irat is azt valószínűsíti, hogy az amerikai fél alapos megfigyelés alatt tartotta japán partnereit.

A kép baloldalán Shinzo Abe, japán miniszterelnök.

2008-ban a hokkaidoi csúcstalálkozóra készülő japán kormányzati tisztségviselőket, 2009-ben pedig az amerikai kereskedőkkel asztalhoz ülő japán agrárminisztert is megfigyelés alatt tartották, hogy még a tárgyalások megkezdése előtt tisztában legyenek a japán álláspontokkal. A dokumentumok alapján nagy valószínűséggel  japán banki vezetőket is szemmel tartották az ügynökség emberei.

A hokkaidoi megfigyelésről tanúskodó irat alapján az is valószínűsíthető, hogy az NSA alkalmazottai az információk nagy részét megosztották ausztrál, kanadai és brit partnerügynökségek munkatársaival is. "A tanulság Japán számára a következő: ne várd egy  globális kémnagyhatalomtól, hogy becsületesen és tisztességesen működjék. Egyetlen szabály van, hogy nincs szabály"  - kommentálta az esetet Julian Assange, a Wikileaks főszerkesztője.

(Nikkei Asian Review)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.