A NAV rámegy az Airbnb-lakásokra

Július 1-től online szálláshirdetések alapján átfogó ellenőrzéseket végeznek az  Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai országszerte, írja a Magyar Nemzet. A terepmunka részeként a NAV-osok próbávásárlásokat és bérléseket kezdeményeznek az Airbnb-n és egyéb népszerű szálláskereső szolgáltatásokon keresztül.

Budapest - Airbnb

December óta 1500-ról 7000-re ugrott azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, amiket a többnyire néhány napot a városban töltő turisták kiszolgálása céljából adnak ki a tulajdonosok. A hatályos jogszabályok szerint adószám kiváltása alól egyedül ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén ad mentesítést,

de az Airbnb elvileg nem bérbeadásnak, hanem „egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának” minősül, ezért adóköteles.

A NAV-hoz történt bejelentkezést megelőzően szálláshely-üzemeltetési igazolást kell beszerezni az adott település jegyzőjétől, a fizető-vendéglátói jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adózó vagy tételes költségelszámolással, vagy tízszázalékos költséghányad alkalmazásával állapíthatja meg jövedelmét. 

Aki nem ad számlát, egymillió forintig terjedő bírsággal, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további bírságokkal számolat. 

Az Airbnb-t és a hasonló kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokat általános forgalmi adó is terheli, az alkalmazandó adómérték 18 százalék, nem kell viszont feltétlenül áfát fizetniük a lakáskiadást interneten hirdetőknek, mert a törvény az adóalanyok részére lehetőséget ad hatmillió forintig alanyi adómentesség választására, írja a konzervatív napilap. A Nemzet által megkérdezett szakértők szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy töretlenül mennek felfelé az albérletárak a belvárosban.

(Magyar Nemzet)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.