A NAV rámegy az Airbnb-lakásokra

2015 augusztus 1., szombat 9:05
299

Július 1-től online szálláshirdetések alapján átfogó ellenőrzéseket végeznek az Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) munkatársai országszerte, írja a Magyar Nemzet. A terepmunka részeként a NAV-osok próbávásárlásokat és bérléseket kezdeményeznek az Airbnb-n és egyéb népszerű szálláskereső szolgáltatásokon keresztül.

Budapest - Airbnb

December óta 1500-ról 7000-re ugrott azoknak a fővárosi lakásoknak a száma, amiket a többnyire néhány napot a városban töltő turisták kiszolgálása céljából adnak ki a tulajdonosok. A hatályos jogszabályok szerint adószám kiváltása alól egyedül ingatlan-bérbeadási tevékenység esetén ad mentesítést,

de az Airbnb elvileg nem bérbeadásnak, hanem „egyéb szálláshely-szolgáltatás nyújtásának” minősül, ezért adóköteles.

A NAV-hoz történt bejelentkezést megelőzően szálláshely-üzemeltetési igazolást kell beszerezni az adott település jegyzőjétől, a fizető-vendéglátói jövedelem után 16 százalék személyi jövedelemadót kell fizetni. Az adózó vagy tételes költségelszámolással, vagy tízszázalékos költséghányad alkalmazásával állapíthatja meg jövedelmét.

Aki nem ad számlát, egymillió forintig terjedő bírsággal, aki engedély nélkül végzi a tevékenységét, további bírságokkal számolat.

Az Airbnb-t és a hasonló kereskedelmi szálláshely-szolgáltatásokat általános forgalmi adó is terheli, az alkalmazandó adómérték 18 százalék, nem kell viszont feltétlenül áfát fizetniük a lakáskiadást interneten hirdetőknek, mert a törvény az adóalanyok részére lehetőséget ad hatmillió forintig alanyi adómentesség választására, írja a konzervatív napilap. A Nemzet által megkérdezett szakértők szerint az Airbnb-re 80 százalékban jellemző, hogy feketén adják ki a lakást, ami nagyban hozzájárul ahhoz, hogy töretlenül mennek felfelé az albérletárak a belvárosban.

(Magyar Nemzet)

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt