Az ausztriai Nezsider polgármestere bebizonyította, hogy a magyar kormányétól eltérően is hozzá lehet állni a menekültkérdéshez

külföld
2015 augusztus 02., 13:22
comments 430

Lakossági fórumra hívta az ausztriai Nezsider (Neusidl am See) lakóit a település polgármestere, Kurt Lentsch.

A lakossági fórumon a város mezőgazdasági szakiskolájában az ősszel a menekülteknek kialakítandó szükségszállás ügyét fogják megvitatni.

A bevándorlás témája Európa-szerte a populista hangulatkeltés terepe - hogy mást ne mondjak, a Fidesz bevándorlóellenes kampánya is ezt próbálja meglovagolni.

Lentsch ellene ment az európai trendnek. A Fidesz ausztriai testvérpártjában, az Osztrák Néppártban politizáló polgármester a technikai részletek után választói érzelmeire is hatni próbált.

"Olyan emberként, akinek volt szerencséje Ausztriában születni, és polgármesterükként is úgy látom, hogy közös felelősségünk segíteni ezeken az embereken, akik mindenüket elvesztették és az életükért rettegnek" - írta, majd arra kérte a nezsideri polgárokat, hogy segítsék őket és "adjanak nekik egy esélyt".

És mert a városka szakiskolája szükségszállásként legfeljebb 80, rendes befogadóállomássá alakítva pedig legfeljebb 60 menekültet tudna befogadni, levele végén felhívja a nezsideriek figyelmét, hogy van lehetőségük a menekültek elszállásolásának átválalására, így

amennyiben van üresen álló lakásuk, azt felajánlhatják menekültek elhelyezésére.

"Kedves nezsideriek, a balkáni háborúk és a magyarkrízis [az 1956-os forradalmat követő magyar menekülthullám] alatt már sikeresen segítettünk, ezzel a menekülthullámmal is meg fogunk birkózni" - zárta sorait.

(A nezsideri polgármester levelét olvasónk, Imre továbbította, köszönjük! A címlapképen Kurt Lentsch polgármestert láthatják, a kép forrása Nezsider hivatalos oldala)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.