Először ettek űrben termesztett zöldséget a Nemzetközi Űrállomáson

mezőgazdaság
2015 augusztus 10., 18:59
comments 65

A Scott Kelly amerikai űrhajós által július 8-án elvetett római salátát fogyasztás előtt higiéniai kendővel megtisztították, majd olajjal és ecettel ízesítették.

A speciális zöldségtermesztő berendezést egy wisconsini cég fejlesztette ki, és tavaly áprilisban szállították az űrállomásra. Piros és kék fények stimulálják a növekedést, emellett zöld égőket is használnak, hogy a növények zöldek legyenek. Ha csak piros és kék LED-ek lennének, a növények lilára érnének.

Már tavaly is termesztettek az űrállomáson salátát, ezt azonban visszaküldték a Földre tudományos vizsgálatokra, amelyeken az űrzöldség megfelelt minősítést kapott. Ezúttal is csak a termés felét eszik meg, a másik felét lefagyasztják, majd visszaküldik a Földre további elemzésre.

Az űrhajókon termesztett élelmiszer fontos szerepet tölthet be a hosszú távú, hónapokig vagy akár évekig tartó űrutazásoknál és egy lehetséges jövőbeli Mars-expedíciónál. A friss paradicsom, áfonya és saláta jó forrásai az antioxidánsoknak, termesztésük pedig jó hatással lehet az űrhajósok hangulatára, hangsúlyozzák az amerikai űrkutatási hivatal (NASA) kutatói.

Az étkezést élőben közvetítette az online NASA-tévé, megszakítva az orosz űrhajósok által végzett űrséta és külső munkálatok képeit.

A Nemzetközi Űrállomáson pillanatnyilag három orosz, két amerikai és egy japán űrhajós dolgozik. Az 57 éves Gennagyij Padalka már több mint 800 napot töltött az űrben, többet, mint eddig bárki a történelem során. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.