Nem nyomoznak tovább a hazaárulással megvádolt német újságírók ellen

Nem nyomoznak tovább a Netzpolitik.org újságírói ellen hazaárulás miatt a német hatóságok. A heves tiltakozások miatt az ideiglenes főügyész hétfőn leállította nyomozást. A döntés egybevág a német igazságügy minisztérium véleményével is, miszerint a blog az év elején nyilvánosságra hozott dokumentumokkal nem sértett államtitkot.

A Netzpolitik.org még februárban és áprilisban írt arról, hogy a német Alkotmányvédelmi Hivatal ezentúl szigorúbban megfigyelné az internetet. Ehhez bizalmas dokumentumokat is nyilvánosságra hoztak, amiért feljelentették őket hazaárulás miatt.

Az újságírók elleni nyomozás hatalmas felháborodást váltott ki, mivel utoljára a Spiegel újságíróit vádolták hazaárulással 1962-ben, amikor megírták, hogy az NSZK képtelen lenne megvédeni a lakosságot egy szovjet támadás ellen.

Markus Beckedahl és Andre Meister a Netzpolitik.org újságírói - Fotó: AFP / DPA/ BRITTA PEDERSEN

A Netzpolitik.org újságírói elleni vádakat a szociáldemokrata igazságügyi miniszter, Heiko Maas is megkérdőjelezte.

A nyomozást vezető főügyész, Harald Range viszont arra panaszkodott, hogy a kormány ezzel megpróbálja befolyásolni az eljárást.

Erre válaszul Maas felmentette a főügyészt, mert szerinte megrendült iránta a bizalom. Bár a főügyész kirúgása a kormányon belül is vitákat váltott ki, de Angela Merkel végül beállt Maas döntése mögé.

Azt viszont továbbra is vizsgálják, hogy ki szivárogtatta ki a bizalmas információkat a blognak, mert ezzel szolgálati titkot szegett meg.

A nyomozást most leállító főügyész, Gerhard Altvater csak átmenetileg látja el a pozíciót, amíg Range utódja Peter Frank hivatalba nem lép.

A nyomozás felfüggesztésére reagálva a Netzpolitik újságírói további vizsgálatokat követelnek, tudni akarják, hogy miért kezdtek el nyomozni ellenük és a nyomozás alatt megfigyelték-e őket.

(via Spiegel)