Ahol erős a maffia, ott gyengébben teljesít a gazdaság és a politikusok is sokkal butábbak

Akár 20 százalékkal is visszaeshet azoknak a helyeknek a gazdasági teljesítménye, ahol megjelenik a maffia.

A Milánói Egyetem professzora, Paolo Pinotti azokat a dél-olasz régiókat vizsgálta, Apuliát és and Basilicatát, ahol az 1970-es évek óta keményen jelen vannak az olyan szervezetek, mint a Camorra és a ‘Ndrangheta.

Ezeknek a térségeknek a gazdasági teljesítményét összehasonlította olyanokéval, ahol nem ennyire elterjedt a szervezett bűnözés.

Azt mondja, hogy mielőtt a maffia befészkelte magát ezekre a helyekre, addig Apulia és Basilicata a leggyorsabban növekvő régiók között szerepeltek. A bűnözők megerősödése után viszont az utolsók közé estek vissza, a gyilkosságok száma pedig a négyszeresére emelkedett. Ezer lakosra átlagosan négy emberölés jut.

Pinotti szerint a maffia jelenléte a térség GDP-jére is durván kihat. A bűnözők miatt visszaesnek és költségesebbé válnak a magán beruházások. A bűnözői csoportok pedig megszerzik maguknak az irányítást a politika felett is, és dől hozzájuk a közpénz.

Egy olasz államügyész korábban, mielőtt 1992-ben őt is megölték a maffiózók, úgy saccolta, hogy a szervezett bűnözés profitjának ötöde származik közpénzből.

Egy másik kutatásban Gianmarco Daniele és Benny Geys azt mutatták ki, hogy a maffia megjelenésével a kevésbé tanult politikusok kerülnek pozícióba. 1985 és 2011 között azokon a helyeken,

ahol nem volt erős a szervezett bűnözés, 18 százalékkal iskolázottabbak voltak a politikusok.

(via Guardian)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.