Hiányzó lányok és férfideficit

alkoholizmus
2015 augusztus 15., 17:28

Férfinak születni nem feltétlenül főnyeremény még a legfickósabb országban sem. Az erről szóló térképét tegnap tette közzé az amerikai statisztikai kutatóintézet, a Pew Research. Ezen a korábbi térképen is viszonylag jól látható, hogy világ mely részén szorultak számszerűen kisebbségbe a férfiak (rózsaszín, piros területek), és hol kevesebb a nő (kékkel jelölve).

Sex ratio total population per country smooth 2.png
"Sex ratio total population per country smooth 2" by Nay.T.Diniz - Own work. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons.

Feminicídium és vendégmunkások

Arról mi is cikkeztünk már, hogy a világ két legnépesebb országában, Indiában és Kínában a lánygyerek sokhelyütt csak teher, és több évtizede felborult már a nemek közötti egyensúly a lánymagzatok tömeges abortálása, a csecsemőgyilkosságok és a lányokkal, nőkkel való kegyetlen bánásmód miatt. Sokan egyenesen femicídiumról, nők ellen irányuló tömeggyilkosságról beszélnek, és az indiai nemi erőszak hullám egyik kiinduló pontjának is a nőhiányt tartják.

Ázsiában körülbelül 100 millió nő hiányzik, mert a nőnemű emberek életét kevesebbre tartják a férfiakénál.

Az Egyesült Arab Emirátusokban azonban nem ez az oka az extrém férfitöbbletnek: a külföldi vendég és idénymunkások tömegei miatt él több mint két és félszer annyi, jellemzően fiatal férfi az országban, mint nő.

Hová tűntek kelet-európai kisfiúk?

A legnagyobb aránytalanságokat nézve az is elég feltűnő, hogy a volt Szovjetúnió területén meglehetősen kiegyenlítetlenek a nemi arányok. Oroszországban ma 100 női lakosra kevesebb, mint 87 férfi jut, Litvániában ennél is kevesebb, még 85 sem. A születéskor várható élettartamot tekintve pedig még egyértelműbb, hogy a posztszovjet államokban valami nagyon nagy baj van a férfiakkal. Pedig nem zajlanak ott évek óta háborúk mint a listát vezető Szíriában, nincsenek kifejezetten fiúgyerekeket sújtó járványok sem. Ezekben az országokban a fiúgyerek értékesebb, férfiak irányítják az államot, az egyházat, övék a gazdasági hatalom, de még a média is.

Akkor hát mi lehet az oka annak, hogy a nőtöbbségű államok toplistáján 7 volt szovjet tagköztársaság szerepel az első 15-ben?

Minden valószínűség szerint az, hogy a férfiak korán halnak. Nem mások, nem a sokat emlegetett női lelki terror miatt, hanem azért, mert

Isznak, mint állat

A rossz minőségű és mértéktelen töményezés népszokás, minden testi-lelki fájdalomra gyógyír, így sírnak, így vígadnak. A Lancet orvosi folyóirat szerint az orosz férfiak negyede nem éri meg az 55 éves kort, és ennek oka nem más, mint a Vodka.

Viszonylag közismert, hogy az ittas ember gyakrabban csinál veszélyes hülyeségeket, mert az alkohol oldja a gátlásokat, a szorongást. Sokan pont ezért isznak. Az összes oroszországi haláleset 30 százaléka hozható összefüggésbe az alkohollal: balesetek, májbetegségek, rák, öngyilkosság. (A nemi erőszakokat is jellemzően ittas férfiak követik el, de erről részletesebben majd máskor.)

Az alkoholbetegség nem tesz kimondottan jót a munkaerőpiaci pozíciónak és a családi életnek sem, nem véletlen, hogy Kelet-Európa több országában nagyon kevés gyerek születik, és mivel a bevándorlás sem jelentős, ezek a társadalmak elöregszenek, és az idősebb korosztályokban látszik igazán a férfiak hiánya.

A szóban forgó lista 15. helyén egyébként Magyarország áll, ahol tizedével több nő él, mint férfi. Véletlen? Nem hinnénk. A több százezer alkoholista között több mint háromszoros a férfiak aránya, a magyarok 5 százaléka nagyivónak számít, de a nők közül csak százból egy ember.

Szerencsére idén nincs drog a Szigeten.

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.