Macedónia rendkívüli állapotot hirdetett ki a bevándorlás miatt

külföld
2015 augusztus 20., 14:10
comments 346

A macedón kormány kihirdette a rendkívüli állapotot a balkáni országba érkező migránstömegek miatt.

A szkopjei sajtó szerint a macedón rendőrség és katonaság a macedón-görög határszakaszon járőrözik, ahol megpróbálják megakadályozni a migránsokat abban, hogy bejussanak az országba. A tudósítások szerint több ezer migráns rekedt a határsávban, mert nem sikerült átjutniuk Macedóniába.

Ezzel egy időben több ezer migráns tartóztatta fel a Szalonikiből Szkopjéba tartó személy- és teherszállításra használt vonatokat. Ezt a vasútvonalat használja a legtöbb migráns arra, hogy Görögországból Macedóniába, majd onnan Szerbiába jusson. A legtöbben azért választják a vasutat, mert a vonatjegyek sokkal olcsóbbak a buszjegyeknél vagy a taxisok fuvardíjainál.

photo_camera Bevándorlók az ablakon át másznak fel egy Szerbiába induló vonatra a macedóniai Gevgelija vasútállomásán 2015. augusztus 16-án. Az Európai Unióba tartó bevándorlók Macedónián és Szerbián keresztül próbálnak Magyarországra jutni. (Fotó: Boris Grdanoski / MTI / AP)

A macedón-görög határ melletti Gyevgyelija városkában naponta több mint ezren próbálnak meg feljutni a vonatokra, az utóbbi napokban többször is összeütközések voltak a migránsok között, a helyekért folytatott küzdelemben többen is megsérültek. Mivel kevés a vasúti vagon, Szkopje a szomszédos országoktól kért segítséget, de eddig egyik kormány sem válaszolt.

Csak az utóbbi egy hónapban majdnem 39 ezer migránst regisztráltak Macedóniában, a többségük Szíriából indult útnak. A hivatalos adatok szerint kb. 2000 migráns lépi át minden nap a görög-macedón határt, ahonnan Szerbiába, majd Magyarország és más EU-s országok felé folytatják útjukat. (MTI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.