Tárgyiasított robotcsajok: szerelemre gyújtanak, vagy megölnek

FILM
2015 augusztus 21., 18:56

Figyelem: nyomokban spoilert és véresen komolyan veendő eszmefuttatásokat tartalmazhat!

A programozás kezdetben a nők terepe (is) volt, aztán a számítástechnika világát a 80-as évektől, a számítógépes játékok elterjedésével kezdték igazán pasis világnak tekinteni. A benga képernyők mögött kisfiúk ültek a reklámokban, a termékeket szinte kizárólag csak férfiak készítették.

Talán ezért alakult így, hogy a gépekre általában hidegen racionális férfiakként tekintünk, de az igazán intelligens, emberi darabok „nőként” kelnek életre a tervezőasztalon és a filmekben egyaránt.

A gépeket férfiak férfiaknak tervezik, ezért a legjobb gépek jó nők!?

Az Amiga neve egy példa arra, hogy "a szupergép jobb, mint a csajod" gondolata életre kelt. „Aki szerelmes az Amigába, az elmúlt évtizedekben biztos jobban kitartott mellette, mint a csaja mellett” – tudtuk meg nemrég a részletesebb magyarázatot is a névre, amely barátnőt jelent.

Nos, igaz, ami igaz. A gépekbe beleszerető férfiak a mozivásznon is egyre gyakrabban szerepelnek. Az örök klasszikus Szárnyas fejvadász Nexus-6-osa, Rachel is szerelem tárgya lett. (Igaz, a rendezői változat alapján maga Deckard is replikáns.)

Valahogy a szuperszámítógépek között is rengeteg a nőnemű (már amennyire egy gépnek lehet ugye neme). Beléjük szeretni nem kínos, hanem érthető dologként tűnik fel a mozivásznon. Ava a mesterséges intelligenciával bíró android az Ex Machinában, vagy Samantha, a Her intelligens operációs programja szerelemre gyújtják a férfi főhős szívét. Még az iPhone-asszisztens Siri is nő. Teljesen érthető. Teljesen érthető?

Hát persze, hogy az: elég a klasszikus Stepfordi feleségekre gondolni.

Az AI férfi-prostituált robotjaként Jud Law a kínosan röhejesre vett ellenpárja az Ex Machina ázsiai szexrobot nőjének. Őket mind csak szexre használják az emberek.

A Kétszáz éves ember romantikus képkockáin a hús-vér nő és a robotférfi szerelme eleinte tisztán plátói volt. Az ember-gép szerelem csak (két generációval később, az eredeti epekedő szerelmes nő unokájával, Portiával) csak akkor teljesedhetett be, amikor a robot lassan, de biztosan emberré vált, például már érezte és élvezte a csókot és a szexet is.

Férfiagyak

Néha az MI férfi, vagy fiú is lehet. Szerelemről ilyenkor persze már szó sincs. Mint Johnny Depp fő-gép-észként a Transzcendensben, ahol felesége először szerelemből, majd afféle high-tech családon belüli erőszak áldozataként maradt mellette.

A Skynet/Genesys a Terminátor 5. részében Matt Smith által arcot kapott (fura módon senki nem volt belé szerelmes).

Robot/android/számítógépférfiak listáját napestig lehetne sorolni, hogy a legtöketlenebbeket említsük elég a Star Wars robotfiguráira gondolnunk, vagy épp az újra népszerű Transformersekre. Ha pedig igazságosztóról van szó, már a nyolcvanas évekre megkaptuk a Robotzsarut és a Terminátort, és a tökös legény gépek (hol főhősként, hol főgonoszként) azóta is csak jönnek és jönnek.

Az okos nő csak kontrollálva ér valamit. Ha önállósodik, abból csak baj van!

Az okos nőket igenis imádják a férfiak, már ameddig ez az okos nő azt csinálja, amit elvárnak tőle egy gép. Ha láttátok, tudjátok, hogy a fenti szerelmi epedések közül is milyen rossz véget ért Ava és a két férfi kalandja. Ha nem láttátok, megsúgjuk: vér, halál, és egy önálló „nő” lett a dolog vége.

Aztán ott vannak azok az okos nők személyiségét kapó szuperszámítógépek, akik őrülten gonoszak.

Kevesen tudják, de a legendás 2001 - Ürodüsszeia számítógépe H.A.L. is ilyennek készült. Eredetileg Athenának hívták volna, és női hangon szólt volna a kiirtásra szánt legénységhez, végül azonban maradt férfihangon szóló program.

Az Én, a Robot viszont tényleg ide kívánkozó példa, hiszen a gonosz robotokat az öntudatra ébredt és önállósodó szuperagy, VIKI irányítja.

Tárgyiasított robotcsajok uralják a mozivásznat!4

Bizony, ez a rideg valóság. Összességében a robotok között sincs fifty-fifty egyenlőség, pedig a valóságban mindenki tudja, hogy a robotok nemi arányai a valóságban...oh wait.

Mindenesetre mi úgy látjuk, hogy a robotos filmek gépeinek többsége férfiként jelenik meg, ha pedig mégis nő, akkor már a Jetson család óta vagy házvezetőnőként, vagy (magasabb korhatár-besorolású filmekben) a szerelem tárgyaként, esetleg gonoszként tűnik fel.

(Címlapkép: Michael Coghlan / Flickr)

További nőkkel kapcsolatos híreket, érdekességeket találsz a feminfo facebook oldalán. Tetszik?

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.