Utasok fegyverezték le a francia vonat támadóját

Tbg
bűnügy
2015 augusztus 22., 06:36
comments 733

Három amerikai és egy idősebb, Franciországban élő brit állampolgárnak köszönhető, hogy nem lett nagyobb vérfürdő a pénteki lövöldözésből, amely egy nagy sebességű francia vonaton tört ki péntek este.

 

photo_camera Anthony Sadler, Alek Skarlatos és Chris Norman (AFP)

Mint később beszámolókból kiderült, a huszonéves marokkói terroristát az utasok szerelték le. Két volt amerikai katona ugyanis hallotta, amint valaki betáraz egy fegyvert a mosdóban.

A vécéből kilépő férfit ezután megpróbálták ártalmatlanítani, aki egyiküket késével súlyosabban megsebesítette, és a nyakán is megvágott egy utast.

A marokkóit a három amerikai, Anthony Sadler, Aleck Skarlatos és Spencer Stone, illetve egy brit, Chris Norman fegyverezte le, őket még aznap este kitüntették a francia kisváros, Arras egyik éttermében bátorságukért.

Stone meg is sérült, őt többször megszúrta a támadó, de utána még volt ideje arra, hogy a nyakán megsebesített utas vérzését csillapítsa amíg kiérkeztek a mentők.

A három amerikai turistaként utazott, egyikük a légierőben, másikuk a Nemzeti Gárdában szolgál, míg harmadik társuk gyerekkori barátként csapódott hozzájuk, derült ki a SkyNews adásából.

"Spencer kapta el a csávót először, a nyakánál ragadta meg" - mesélte Skarlatos a SkyNewsnek.

"Elkaptam a kézifegyvert, és elszedtem tőle, eldobtam. Aztán megfogtam az AK-47-est, amit leresztve tartott a lába mellett, és elkezdtem vele ütlegelni a fejét. Mindenki ütötte végül, míg Spencer addig fojtogatta, amíg eszméletlen nem lett."

A Kalasnyikovról végül kiderült, hogy csütörtököt mondott, azért nem tudta használni a marokkói terrorista.

A brit Chris Norman a végén kapcsolódott be a dulakodásba, ő látta, amint a terrorista a késsel szurkál összevissza, megvágja Spencert, akinek "majdnem levágta a hülyejkujját".

A szerelvényen összesen 554-en utaztak.

Megsérült a támadásban egyébként egy híresebb francia színész is, Jean-Hugues Anglade, akinek a segélyhívó gombot takaró üveg vágta meg a kezét.

A civileknek Bernard Cazeneuve francia belügyminiszter és Barack Obama amerikai elnök is köszönetet mondott. Mindketten kiemelték, hogy nélkülük egészen biztosan sokkal nagyobb tragédia történt volna.

A marokkói férfi nem volt ismeretlen az európai hatóságok előtt egyébként.

A gyanúsított szerepel a francia titkosszolgálatoknak a terrorizmussal kapcsolatba került emberekről vezetett nyilvántartásában. A férfi nem állt szigorú megfigyelés alatt.

Az El País című spanyol lap arról számolt be, hogy a támadó korábban egy évet Spanyolországban töltött, és azt követően költözött Franciaországba. Az újság szerint megjárta Szíriát is, írja az MTI.

(MTI/BBC/BI)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.