Az ISIS szíriai terroristaképzőjét is megjárta a francia vonaton mészárolni készülő marokkói

külföld
2015 augusztus 23., 09:39
comments 214

A berlini Tegel reptéren át repült szíriába az ISIS-hez Ayoub el-Khazzani, az a marokkói férfi, aki pénteken gépfegyverrel próbált embereket mészárolni az Amszterdamból Párizsba tartó gyorsvonaton, és akit négy hős utas fékezett meg.

photo_camera Helyszínelő az Amszterdam-Párizs gyorsvonaton.
AFP PHOTO / PHILIPPE HUGUEN

A Frankfurter Allgemeinen Sontagszeitung értesülései szerint 2007-től Spanyolországban élő férfi 2014. május 10-én járt Berlinben, ahonnan Isztambulba, majd Szíriába utazott. A spanyol titkosszolgálat 16 nappal később Belgiumban talált rá újra, a köztes időben a lap értesülései szerint az ISIS terroristaképzőjében lehetett.

photo_camera Ayoub el-Khazani egy dátumozás nélküli felvételen.
AFP PHOTO / SOCIAL NETWORK

A spanyol titkosszolgálatok azért követték, mert pár hónappal korábban terroristagyanús személyként azonosították, aki kapcsolatokat épített ki iszlámista szélsőségesekkel. Erről 2014 februárjában a francia társszolgálatokat is értesítették.

El-Khazzanit az ujjlenyomata alapján azonosították a francia hatóságok. A 26 éves férfi őrizetben van, Párizs egyik elővárosának bíróságán fogják meghallgatni. (Via Bild, France 24)

Kommentek

Közösségünk messze túlnyomó többségének jószándéka és minden moderációs igyekezetünk ellenére cikkeink alatt időről-időre a kollégáinkat durván sértő, bántó megjegyzések jelentek meg.
Hosszas mérlegelés és a lehetőségeink alapos vizsgálata után úgy döntöttünk, hogy a jövőben a közösségépítés más útjait támogatjuk, és a cikkek alatti kommentelés lehetőségét megszüntetjük. Közösség és Belső kör csomaggal rendelkező előfizetőinket továbbra is várjuk zárt Facebook csoportunkba, a Közértbe, ahol hozzászólhatnak a cikkeinkhez, és kérdezhetnek a szerzőinktől is.