Kurd autonómiát szorgalmazó polgármestereket tartóztattak le Törökországban

Az Anadolu hírügynökség jelentése szerint a hatóságok öt kurd tisztségviselőt börtönöztek be ideiglenesen, az ellenük indított bírósági eljárás végéig. Mindannyian a kurdbarát Béke és Demokrácia Párt (BDP) tagjai, azzal vádolják őket, hogy

"megpróbálták lerombolni a nemzeti egységet és az ország integritását".

Ugyancsak vasárnap a hadsereg arról számolt be, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet fegyveresei két nappal ezelőtt elraboltak tizenegy vámtisztet az iráni-török határon fekvő Kapikoy átkelőnél.

Selahattin Demirtas, a közelmúltbeli parlamenti választások egyik nyertesének számító kurdbarát Népi Demokratikus Párt (HDP) elnöke feltételek nélküli fegyverletételre szólította fel a PKK-t szombaton.

A pártelnök szerint az erőszak fellángolása a polgárháború kitörésének valós kockázatát hordozza magában Törökországban. "A PKK-nak le kell tennie a fegyvert, és fel kell hagynia a pokolgépes támadásokkal a városokban és a hegyekben" - jelentette ki a politikus.

A PKK és a török biztonsági erők között hároméves tűzszünet után kiújultak az összecsapások a július 20-i suruci merénylet óta. Az Iszlám Állam dzsihadista szervezet számlájára írt terrorakció kapcsán a PKK azzal vádolta meg a hatóságokat, hogy nem védelmezik a kurdokat, ezért ismét támadásokba kezdett a török biztonsági erők tagjai ellen. Erre válaszul a török légierő július 24. óta légicsapásokat mér a PKK észak-iraki és délkelet-törökországi állásaira.

A biztonsági erőknek legalább ötven tagja vesztette életét a harcokban, a török hadsereg pedig állítása szerint több mint nyolcszáz kurd lázadóval végzett a művelet kezdete óta.

A kiújult erőszakcselekmények az összeomlás szélére sodorták a Recep Tayyip Erdogan elnök által 2012-ben megkezdett tárgyalási folyamatot, bár hivatalosan egyik fél sem állt fel a tárgyalóasztaltól. A PKK korábban évtizedeken át felkelést vezetett a török kormány ellen. (MTI)

Koronavírus Hírek, háttér
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.