Még több részlet a tehenek itatása miatt kitört francia-svájci diplomáciai konfliktusról

2015 augusztus 23., vasárnap 17:29
80

Írtunk röviden mi is arról, hogy a svájci hadsereg milyen komoly erőfeszítések árán akadályozta meg, hogy sokezer tehén szomjan haljon a szokatlanul meleg nyár miatt. Ebben említettük röviden, hogy még egy kis diplomáciai konfliktusra is sor került, mert a svájci helikopterek véletlenül egy francia tóból merítettek vizet, hogy azt aztán elszállíthassák a teheneknek.

Ezután jelentkezett egy Svájcban élő olvasónk, hogy további részleteket osszon meg erről a konfliktusról, mert szerinte ez az egész sokkal szórakoztatóbb, mint ahogy a rövid hírügynökségi összefoglalókból kiderül. És tényleg, innentől Baldviné a szó:

"Az történt ugyanis, hogy azokban a napokban akkora volt a szárazság, hogy a franciák megtiltották a tavuk melletti falu lakóinak, hogy bárki bármilyen célra vizet vegyen ki a tóból. Ott is van mezőgazdaság, szoptak is emiatt ezerrel.

A svájciaknak van egy egyezségük a franciákkal, hogy természeti csapás elhárításához használhatják a vizet. Csak ugye az egyezmény megkötésekor úgy gondolták, hogy természeti csapás az, ami embereket veszélyeztet.

És valószínűleg nem is lett volna gond, ha kérdezik, de nem kérdezték, hanem erre az általános egyezményre erősen rágondolva simán csak átrepültek vételezni. Svájci felségjelzésű katonai helikopterrel.

Ezt látva a francia parasztok, akiknek a tehenei ugyancsak épp szomjanhalni készültek, beslattyogtak a polgármesterhez, hogy akkor most hogy is van ez, hogy nekik nem lehet, ezeknek meg adtatok???

Na ekkor kezdték el vakarni a fejüket a francia illetékes elvtársak, hogy ebből most hogy is jönnek ki nem nagyon rosszul, és hát semmi más megoldása nem volt az egyenletnek, mint hivatalos morgás és határvillongás...

Ttöbb hét örihari után a svájciak felajánlották, hogy visszahordják a vizet a saját tavaikból, de addigra rengeteg esett, és már nem kellett.. :)"

Kommentek

Ha kommentelnél, ahhoz Közösség vagy Belső Kör csomagra van szükséged. Ha csak olvasnád a többiek hozzászólásait, ahhoz nem kell előfizetés.

  1. Ha még nincs, regisztrálj 444 profilt
  2. Fizess elő a Közösség vagy a Belső kör csomagunkra
  3. Az előfizetésnél használt email címmel regisztrálj a Disqusra és azzal lépj be a cikkek alatt