Lett egy gyerekbarát zóna a görög-macedón határnál

Az ENSZ Gyermekalapja (UNICEF) bejelentette, hogy „gyerekbarát zónát” létesített a görög-macedón határ közelében a kiskorú háborús menekültek megsegítésére.

A Macedónia délkeleti részén, Gyevgyelija település mellett kialakított zónában azonnali segítséget nyújtanak a nőknek és a gyerekeknek, hogy folytatni tudják az útjukat a balkáni országon keresztül – közölte az UNICEF Bécsben. A program része egyebek mellett a kiskorúak ellátása és pszichoszociális támogatása, emellett egy játszótér és egy pihenőhely is várja az övezetbe érkezőket.

Az Európát sújtó menekültválságban az UNICEF adatai szerint Macedónia területén naponta 1500-2000 menedékkérő halad keresztül, 30 százalékuk nő és gyerek. Sokan közülük Afganisztánból, Irakból és Szíriából keltek útra, és a hazájukban dúló háborús konfliktus elől kellett elmenekülniük.

Az ENSZ szakosított szervezete közleményében hangsúlyozta, hogy a kísérő nélküli gyerekek vannak a legnagyobb veszélyben, és pénzadományokat kért a program működtetéséhez.

Az UNICEF egyúttal felszólította a menekülthullám által érintett országokat, hogy ismerjék el a gyerekek különleges helyzetét, és ennek megfelelően biztosítsanak nekik biztonságos hajlékot – nem pedig tömegszállást –, tekintet nélkül arra, hogy a státusuk alapján menekültekről vagy épp migránsokról van szó.

A szervezet hozzátette, hogy ezek az elvárások szerepelnek a világszervezet gyerekek jogairól szóló konvenciójában, amit a (migrációs hullám által) érintett országok ratifikáltak, így kötelesek annak szellemében eljárni. (MTI)